Спецпрокуратурата проверява твърденията, че Дончева се е опитала да подкупи депутат от ИТН

Специализираната прокуратура се е самосезирала по твърденията на Тошко Йорданов и Радостин Василев от „Има такъв народ“, че Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“ се е опитала да разцепи парламентарната група на партията на Слави Трифонов.

От пресцентъра на специализираната прокуратура съобщиха лаконично, че тя се е самосезирала „по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание“. Но единствено случаят с Дончева отговаря на описаното.

Проверката ще се извърши лично от прокурор и няма да бъде възлагана на разследващ полицай. „След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК“, пише още в съобщението.

В събота Йорданов, който е председател на групата на ИТН, заяви, че Дончева е предлагала 500 хил. лв. на представител на партията на Слави Трифонов в опит да я разцепи. Тя още тогава отрече, но в понеделник вечерта Йорданов разкри и кой е въпросният депутат – Радостин Василев.

Василев разказа в предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8, че Дончева го е убеждавала да отцепи част от групата на ИТН, за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Дончева отрече твърденията на Василев и Иванов и се закани да ги съди.

„Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е „500 к“ според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това – с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин“, каза Дончева пред Нова тв.

Трифонов: Василев е готов на детектор на лъжата, ако и Дончева се яви

„Снощи Татяна Дончева в първия си коментар след разкритията на Радостин Василев заяви, че е ходила при още десетина депутати на “Има такъв народ”. И де факто призна, че е правила опит да разцепи парламентарната група на „Има такъв народ“. Ако това не е грандиозен скандал в една парламентарна демокрация, в която всички се кълнем – здраве му кажи. Всъщност, едва ли има депутат в българския парламент, който би напуснал групата си и би изневерил на своите избиратели, само заради милите очи на Татяна Дончева или заради симпатичния ѝ тревненски диалект“, написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук.

По думите му за политическите противници на “Има такъв народ”обаче действията на Дночева не са скандални. „Според тях няма нищо мерзко и престъпно в действията на Татяна Дончева. Татяна Дончева е пич, щото „виж как хубаво плюе по чалгаря Слави Трифонов“. Тя е в бели дрехи, а в черни сме пак ние, удобните обичайни виновници напоследък – аз, Тошко Йорданов, Радостин Василев и всички от „Има такъв народ“, пише още Трифонов.

Според него „голямата част от така наречените „медии“ също не намират никакъв проблем в действията на Дончева“, а това било разбираемо, защото „тези така наречени „медии“ са слуги на същите тия наши политически противници“.

„Убеден съм, че ако Радостин Василев беше отишъл при Татяна Дончева, за да отцепва депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и да сипе помия по кого ли не, тогава виновникът щеше да е Радостин Василев, респективно аз. Дори не мога да си представя каква омраза и жлъч щеше да се сипе“, написа още Трифонов.

Шоуменът смята, че промяната в България е възможна, ако Юхора като Татяна Дончева, които искат да подменят вашия законен, демократичен вот на всяка цена в името на нечий чужд интерес, бъдат отстранени от политическия живот”.

„Убеден съм, че промяната е възможна, ако има повече знаещи и смели хора като Радостин Василев, който не се сниши, не си замълча и който заложи успешната си кариера на адвокат, за да каже истината. Истина, която е готов да каже и пред детектор на лъжата. Ако Дончева се яви с него и ѝ стиска“, добави Трифонов.

Историята на Василев 

В понеделник ефира на 7/8 тв Василев разказа какво своята теза за срещата с Дончева.

„Когато стана ясно, че няма да реализираме кабинет, получих поредица от обаждания от г-жа Татяна Дончева, с която се познавах бегло преди това, защото тя е наказателен адвокат на клиенти, на които аз съм граждански адвокат. Познавахме се професионално, но не и лично. Потърси ме 2-3 пъти по телефона, среща ме в Народното събрание и ме помоли да се видим на дискретно място. Съответно аз веднага ти споделих (на Тошко Йорданов- бел.ред.)“, каза той.

Василев разказа, че на 12 август Татяна Дончева отишла в офиса му, за да го убеждава да разцепи групата на „Има такъв народ“.

„Г-жа Дончева започна отдалеч, че вярва, че в ИТН има нормални 50 души, които да избутат сценаристите в ъгъла, защото те пречели на това да се формира кабинет. Изслушах я. Разказа, че трябва да ви отстраним от ръководството и тогава ще се получат нещата с тази партия и тогава ще се работи добре“, добави Василев.

По думите му тя държала листче, на което пишело „500 к“ и отдолу дописала имената на знакови лица на партията.

Той призна, че Дончева не му е предлагала пари словесно, нито му е показвала листчето пред лицето. „Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Разказвам историята 1:1, хората сами си правят изводите“, каза той.

1 коментар

  1. Вие нямате това право да разцепвате когото и да е било,за да са там значи не вие,а гласът на хората ако някой от ИТН дойде да разцепва пет шест човека от Мутри Вън няма да ви стане. Готино!!!!Ако на Вас Ви пречат,то и на тях също им пречите!!!Затова стягайте кампанията си за нови избори!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *