„Соф Кънект“ взе концесията за летище София

Френско-германският консорциум ще строи трети терминал за над 600 млн. евро

Консорциум „Соф Кънект“ с водещ партньор парижкия фонд „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“ и с участието на оператора „Флугхафен Мюнхен“ е предпочетен за концесионер на летище София, обяви вчера министърът на транспорта Росен Желязков. При отварянето на офертите преди два месеца френско-германският консорциум се очертаваше да заеме трето място по критерия за чист размер на предложеното концесионно възнаграждение за държавата. Според всички останали критерии за оценка обаче офертата му е получила най-високата оценка от 86,12 точки от 100 възможни. Фондът „Меридиам“ е базиран в Париж и инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка, а „Флугхафен Мюнхен“ управлява летището в Мюнхен.

Те предложиха годишно концесионно възнаграждение от 24,54 млн. евро, или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година. Очерталият се при подаването на офертите фаворит – френско-турският консорциум „Ей Ди Пи/ТАВ“, даде най-високото годишно концесионно плащане от 32,82 млн. евро, или 42,8% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година и втора по размер инвестиция в развитието на летището в следващите 35 години.

От „Соф Кънект“ представиха амбициозна стратегия за развитието на летището и ръста на пътниците, която ще бъде реализирана в четири фази. През първата е предвидено увеличаване на пасажерите до 8,8 млн. до 2022 г. Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили. Втората фаза на проекта им предвижда увеличаване на пътниците до 12,3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиция в изграждането на нов, трети терминал от 608 млн. евро. Третият терминал ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пътниците, а не по-ръкав заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила. През третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14,5 милиона до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 местостоянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище.

През последната, четвърта фаза ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г. Новият терминал и реконструкцията ще се изпълняват от партньора на „Меридиам“ – австрийската „Щрабаг“, която е добре известна на българския пазар. Компанията участва в изграждането на втория терминал на софийското летище и имаше доста проблеми с пускането му в експлоатация, включително се стигна до съдебни претенции между „Щрабаг“ и държавата.

„Соф Кънект“ обещава още летищните такси да останат „конкурентни“, както и да изградят авиационна академия за обучение на кадри. Техен финансов консултант е „УниКредит“. Консорциумът декларира, че може да набере над 420 млн. евро външно финансиране от международни финансови корпорации и банки, както и да ангажира 130 млн. евро собствен ресурс за инвестиции в летище София.

Както е известно, БСП се обяви срещу концесията на най-голямата аерогара у нас с мотива, че така се застрашава националната сигурност. Нейният сигнал по въпроса бе отхвърлен от прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.