Взаимните обвинения в корупция показаха как функционира държавната оръжейна индустрия

За никого не е тайна, че производството и търговията с оръжие са сред най-печелившите бизнеси в България. Интересите там са големи, а сблъсъците – зрелищни. Често се стига до странни инциденти и взривове, и то с жертви. Поръчителите обаче никога не биват разкривани, а последиците обикновено са замитани.

Затова скандалите в оръжейния бизнес през последните месеци са впечатляващи. Покрай взаимните обвинения между доскорошния министър на икономиката Корнелия Нинова и хора на президента Румен Радев излязоха твърде любопитни данни за начина, по който функционира този бизнес, особено в държавните оръжейни фирми. За първи път на преден план излязоха политически ангажирани лица. Сред тях са най-близкият човек на президента и настоящ служебен военен министър Димитър Стоянов, икономическият служебен министър и бивш шеф на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов, ексшефът на “Кинтекс” Александър Михайлов, бившият икономически служебен министър Даниела Везиева… Румен Радев също на няколко пъти атакува Нинова с твърдения, че България изнася оръжие за Украйна и че именно тя като министър на икономиката е отговорна за това. В отговор Нинова завежда дела за всяко обвинение, свързано с търговията с оръжие. Интересно е, че никой от опонентите на БСП не атакува Нинова толкова остро. Остава впечатлението, че

става дума за вътрешнопартийно разчистване на сметки

Нинова даже директно обвини държавния глава, че целта му е да се смени ръководството на БСП и да овладее партията. Всички тези разправии могат да доведат до ерозия на подкрепата за БСП, тъй като узурпират кампанията, а голяма част от привържениците на БСП са фенове на Румен Радев.

Всичко тръгна в средата на април т.г., когато тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова започна чистка в оръжейните фирми. Тя първо уволни шефа на “Кинтекс” Александър Михайлов с мотива, че са установени нарушения и явен конфликт на интереси. Нинова се позова на проверка на инспектората на МИ, резултатите от която са изпратени на прокуратурата.

Михайлов обаче не спази правилото, че в този бизнес мълчанието е злато, и се разприказва. Според него въпреки клетвите на Нинова, че не се изнася оръжие за Украйна, българска продукция отива там през посредници в Полша и Чехия. “Факт е, че заводите назначават постоянно хора, работят на три смени, събота и неделя. Това е от началото на войната и аз не вярвам в съвпадения, не съм наивен. Истината е, че според мен

това оръжие стига до Украйна чрез посредници, които трупат огромни печалби”,

заяви Михайлов. Той твърди, че са сключени нови договори за 2 млрд. лв., които минавали през чешки и полски фирми. Нинова контрира, че България директно не дава и един патрон на Украйна, а какво правят фирмите със закупената продукция, си е тяхна работа.

По същото време “Ню Йорк таймс” косвено опроверга Нинова, като написа, че Пентагонът “разчита на американски изпълнители за отбранителни услуги, които претърсват източноевропейските заводи за боеприпаси, за да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от Съветският съюз, за да изпълнят обещанията на президента Байдън за увеличаване на военната помощ за Украйна”. За пример се даваше базирана в Тампа, Флорида, фирма, която работи със заводи в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чехия. За никого не е тайна, че най-много подобно като тип оръжие се произвежда именно у нас.

В скандала се намеси и тогавашният главен секретар на президента

и настоящ служебен военен министър Димитър Стоянов. Той пусна във Фейсбук част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна. Нинова контрира, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ-Сопот до съвета на директорите, в която става дума за сделка, сключена през 2021 г. от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. “Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 г. за 29 април 2022 г. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна”, обясни тогава Корнелия Нинова. “Междувременно е сменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение”, твърди още тя.

С това обаче скандалите не приключиха. Александър Михайлов продължи с разкритията и обяви, че само за първите четири месеца след началото на войната в Украйна с подписа на Корнелия Нинова по въздух

са били изнесени над 4200 тона българско оръжие с 60 самолета,

като всички пратки са били разтоварени на полското летище “Жешов”. То се намира само на 70 км от границата с Украйна и е основен вход за оръжието от партньорите на Киев. Михайлов обвини Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на други сделки за износ на българско оръжие на обща стойност 1 млрд евро. Тази информация беше потвърдена от новия министър на икономиката Никола Стоянов, който каза, че  му се наложило

за 1 час да потвърди всичките 255 чакащи разрешения за внос и износ

на военна продукция към и от България, като по-голямата част били за боеприпаси за малки оръжия, противотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и за наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини. Стоянов разкри и че 80% от сделките са за износ на оръжие за Полша.

За къде се изнася оръжие от България обаче е само единият от скандалите. Много по-интересен е

как се разпределят комисионните от сделките

Разкритията там дойдоха от друг уволнен от Нинова – бившия шеф на борда на директорите на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов, който стана министър на икономиката в служебния кабинет. Нещо, което Нинова отчете като директна атака и опит за унижение от страна на държавния глава.

Стоянов обяви, че е наредил “документите за финансовите операции на „Кинтекс“ към офшорни зони да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата за предполагаемо извършено престъпление”. В официалното съобщение се твърдеше, че “по инструкции на фирмата от офшорната зона „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец”. И че “вероятно тези дестинации са избирани,

за да се заобиколят щателните банкови проверки,

които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти”.

“Истината е, че този договор с фирма в Дубай е подписан през 2015 г. През времето преди да стана министър и след мен са правени преводи там. По времето, когато аз съм министър – нито един. А сега какво следва? Има думата ДАНС. Радвам се, че истината излезе наяве, остава и някой да си понесе отговорността. Така е справедливо!”, обяви Нинова.

Лидерът на БСП разкри друга схема в оръжейния бизнес

“Тогавашният директор на “Кинтекс” Александър Михайлов е бил едновременно с това и търговски директор в частна фирма. В съвета на директорите на ВМЗ-Сопот също имат отношение с тази фирма. Двете търговски дружества имат уговорка “Кинтекс” да представлява ВМЗ в Египет. Те се отказват от тази уговорка и я прехвърлят на частната фирма, на която собственик е бивш зам.-министър от времето на ГЕРБ Александър Манолев”, обяви пред Би Ти Ви Нинова. И допълни, че това се е случвало по времето на  служебния кабинет, назначен от Румен Радев, когато министър на икономиката бе Даниела Везиева. Отговорът на Везиева не закъсня: “В края на ноември имаше световно изложение на оръжейния бранш, където участваха всички държави. Аз предвождах делегация и в нея имаше много хора от този бизнес, които си бяха платили и си бяха взели щандове. Александър Манолев беше част от оръжейния бизнес, който имаше щандове в Египет. Той има частен бизнес и работи с него”.

Самият Манолев, който има забрана да влиза в САЩД, обаче отрече да има изобщо с такава фирма и заплаши Нинова със съд. Във Фейсбук той написа: “Аз фирма, каквато г-жа Нинова твърди, нямам. По тази тема ще се видим в съда. За останалите внушения, които направи – също”. Манолев пусна и снимка, на която на маса са той, баща му, Нинова и съпругът й, с обяснението, че само с нея от всички министри е имал такъв личен контакт.

Интересното е, че колкото е по-шумно в държавния оръжеен бизнес,

толкова по-голяма тишина цари в частния оръжеен бизнес

Кой знае защо там няма недоволни от забавени сделки или отнети пазари. Единственото изключение в последните месеци бяха запалените складове на ЕМКО край Карнобат. Собственикът им Емилиян Гебрев обяви, че е абсолютно сигурен, че това не е случайно и вижда руска връзка. Ако е прав, това ще е поредният саботаж срещу негов оръжеен завод с руски привкус. През 2021 г. българската прокуратура обяви, че има връзка между отравянето на Гебрев, четири взрива в складове в България и руското военно разузнаване. Първият посочен случай бе от ноември 2011 г. в Ловни дол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ-Сопот, където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ-Сопот. Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на “Арсенал”.

Пак през 2021 г. гръмна скандал в Чехия с разкрития за експлозиите в складовете за оръжие в чешкото село Врбетице през 2014 г. Местните власти разкриха, че те са извършени от агенти на руското ГРУ, че са свързани с реекспорт на боеприпаси от България към Украйна и че в складовете е имало продукция точно на ЕМКО.

До момента обаче няма никаква публична информация за хода на разследванията в България, няма данни за арестувани и обвинени, камо ли за съдебни дела.

Александър Александров, Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *