СЕМ реши: Кошлуков остава в битката за БНТ

Членовете на Съвета за електронни медии единодушно решиха да не отстраняват от конкурса за нов шеф на БНТ действащия генерален директор. С 5 на 0 гласа СЕМ реши днес да допусне бившия депутат и тв водещ до изслушванията на кандидатите за поста, които ще се състоят на 27 и 28 юни.

Така членовете на медийния регулатор не се вслушха с призива на 20 публични личности, които поискаха СЕМ да не допуска Кошлуков до финалните събеседвания.

Те мотивираха искането си с аргумента, че „законът поставя висока летва към кандидатите за длъжността“ и че действащият началник на БНТ не отговаря на законовите изисквания за „обществен авторитет“ и „професионално признание“.

На заседанието на СЕМ днес Пролет Велкова, която влезе в съвета в Народно събрание по предложение на „Демократична България“, коментира, че спрямо Кошлуков въпросните критерии биха могли да се поставят на обсъждане.

Тя обаче отказа да гласува против отстраняването му с пояснение, че на този етап от конкурса това може да доведе до съдебно обжалване, което да въвлече СЕМ в юридически процедури. Същото становище изказа и Симона Велева, която стана част от СЕМ заедно с Велкова по предложение на „Продължаваме промяната“.

Освен Кошлуков, членовете на СЕМ допуснаха до събеседванията и останалите 7 кандидати за нов директор на медията – Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Така надзорният орган потвърди становището на техническата комисия по организирането на процедурата. Преди седмица тя излезе с решение, че документите на всички претенденти отговарят на условията на конкурса.

В изброения ред и по четирима на ден кандидатите ще бъдат изслушани в началото на новата седмица. Изслушванията започват в 10,30 ч, като за всеки кандидат ще бъдат отделени по 85 минути.

В първите 15 той ще представи себе си и концепцията си, след това ще има 25 минути за въпроси от страна на членовете, 20 минути – за отговори, като те могат да бъдат удължени с още 10 минути. Накрая по традиция ще бъдат оставени по 5 минути за въпроси от страна на служителите в БНТ и по още 10 минути за отговори. СЕМ ще гласува за новия генерален директор на обществената телевизия на 29 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *