Кирил Петков нарече президента страхливец

„Харесвам френското предложение. Мисля, че такова друго предложение не може да има. Парламентът трябва да реши, аз ще си спазя думата“, заяви премиерът в оставка Кирил Петков в Брюксел.

„Аз съм премиер и като обещая на българския народ нещо, аз си спазвам думата. Надявам се в близките дни НС да вземе решение по този въпрос. Имаме исторически момент да можем да запазим всичките си български интереси, неща, които сме си мечтали и това предложение да защити българския интерес за дълъг период на време“, каза Петков.

„Президентът не може да не свиква КСНС и да се крием на различни места. Ако си президент на място, свикваш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци“, каза още Петков.

„Депутатите не могат да направят кворум втори ден, аз съм учуден, но явно ги е страх, те не могат да си изберат председател на НС“, посочи Петков. „Никой да не се опитва да прехвърля горещия картоф, че премиерът щял да взема сам решение. Ако сте държавници, отидете на комисия и нека да се вземе правилното решение, обърна се Петков към депутатите от външната комисия в НС. Тази „борбеност“  е типична за г-н Борисов. Вече 12 години го гледаме, заключи премиерът в оставка.

Кирил Петков участва в редовното заседание на Европейския съвет днес и утре в Брюксел. Основните теми в дневния ред на лидерите са по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Европейският съвет ще проведе стратегическа дискусия относно отношенията на ЕС с неговите партньори в Европа и начините за насърчаване на политическия диалог и засилване на сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени и предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за създаване на Европейска политическа общност.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят различните измерения на руската военна агресия срещу Украйна и продължаващата подкрепа за украинската страна. Европейският съвет ще разгледа също кандидатурите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия.

Европейският съюз, който на среща на върха в четвъртък и петък ще обсъжда дали да направи Украйна кандидат за членство, е приел над 15 държави през последните три десетилетия. Други са на първите стъпала на стълбицата или са подали молби за присъединяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *