Само едно от петте най-скъпи овчи сирена е наистина овче

Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от мляко – смес от овче и краве. Това показват направени тестове от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.

Тестовете в акредитирана международна лаборатория са направени след сигнали от потребители и са финансирани от „Сдружение за достъпна и качествена храна“. Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче сирене, останалите са смес.

Това според сдружението въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт една от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция.

Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.

“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна.

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ припомня, че продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании – извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.

За трите години от функционирането си ЗДКХ не е подавало несъстоятелен сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, КЗП и други институции. Ежеседмично получаваме сигнали постъпили при нас чрез платформата www.zdkh.bg, в следствие на които се провеждат внезапни проверки от органите водещи до тревожни констатации и предписания в търговските обекти.

По-късно в четвъртък на изнесените данни реагира и контролният орган към Министерство на земеделието – Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ). Оттам обявиха, че ще извършат проверка по повод изнесената информация. БАБХ ще извърши проверки в млекопреработвателните предприятия по отношение на вложените суровини, включително пробовземане. В случай, че резултатите бъдат потвърдени, БАБХ ще пристъпи към налагане на глоби.

Санкцията за подобни нарушения варира между 2 000 – 4 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *