Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

Комисията по правни въпроси прие на първо четене промените, предвиждащи създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Министър Крум Зарков изрази благодарност към депутатите. По този начин за втори път в рамките на месеци комисията приема промените на първо четене, при предходния парламент те не можаха да бъдат гласувани окончателно.

Днес, единствено от „Възраждане“ гласуваха „въздържал се„, по отношение промените, предложени от служебния кабинет.

Председателят на правната комисия от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Стою Стоев заяви, че ще се направи всичко възможно да се изготви доклад за предложените законови промени, уреждащи механизъм за разследване на главния прокурор, да се разгледат в утрешното заседание на парламента.

Стоев каза това в отговор на направено предложение от председателя на парламентарна група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, по време на дебатите по законопроекта на първо четене.

Ако е възможно, да бъде изготвен още днес доклад по законопроектите на Министерски съвет и „Възраждане“ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с възможността за разследване на главния прокурор, който да бъде предложен утре в Пленарна зала за разглеждане, каза Атанасова по време на заседание на правна комисия, в която се разглеждат на първо четене законопроектите.

От името на нашата парламентарна група и председателя на българския парламент, тази точка ще бъде предложена да бъде включена в дневния ред на утрешното заседание на Народното събрание, коментира тя и добави, че парламентарната ѝ група ще подкрепи промените, предложени от Министерския съвет.

Представители на ПП-ДБ подкрепиха по време на дебата до момента създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. Мая Димитрова от „БСП за България“ заяви, че те ще подкрепят двата законопроекта на Министерски съвет и „Възраждане“ за разследване на главния прокурор.

Иван Гешев присъства на заседанието на правната комисия, но не каза и дума. Вместо това атаката срещу законопроекта бе възложена на заместничките му Красимира Филипова и Десислава Пиронева. Филипова държа дълга реч за несъвършенствата на предложението за механизъм. Тя обясни, че разпоредбите били дискриминационни, понеже поставяли специални условия само за една категория хора. Против приемането на проекта очаквано се изказа и зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров, един от хората, чието име бе замесено в скандала покрай разследването на т.нар. атентат срещу Гешев.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев отговори, че в случая не може да става дума за дискриминация. Той коментира, че и в действащия НПК има особени процедури за определени категории – например военнослужещи, непълнолетни и т.н. Освен това, обясни той, специалните правила, сами по себе си, са само един от признаците на дискриминацията и според европейската практика. За да има такава обаче трябва да се изпълнят и други критерии. В случая става дума за механизъм за една категория хора, разполагащи с по-големи правомощия от всички останали прокурори, което означава, че те могат да бъдат третирани различно.

Макар и единодушни в желанието си да приемат проекта, депутатите не пропуснаха да се скарат. Мирослав Иванов от ПП-ДБ заяви, че ГЕРБ са имали предостатъчно време да го направят и в предишния парламент, но не са действали. Той допълни, че няма да повярва, че те ще изпълнят ангажиментите си, докато не види гласуването им на две четения.

Десислава Атанасова му отговори, че това е ангажимент, поет по време на политическите преговори за съставяне на кабинет, на които не присъствал Иванов, а годеницата му – Лена Бориславова. Тя го призова да не говори с лични нападки, защото в противен случай можела да каже много неща за случващото се в неговата партия.

В случай че проектът влезе в зала в петък, той вероятно ще бъде одобрен. Това обаче не означава, че ще бъде приет във вида, в който е предложен. Промените се правят между двете четения и често пъти резултатът няма общо с внесения в началото проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *