Русия ще се разпадне на съставни части още догодина

Процесите са задействани и няма какво да ги спре, от края на РФ ще спечели най-много Китай

На 24 февруари т.г. Руската империя, която се разпада от доста време, прояви своя имперски рефлекс – за да продължи да съществува, трябва да прехвърли своите вътрешни противоречия навън. Това каза в „Ф-Студио” – новият проект на Флагман – журналистът и политически анализатор Божидар Божков. По думите му нападението на Украйна сега действа като създава външен враг за Русия, в която има противоречия по няколко линии – от християнство срещу мюсюлманство към разделението бедни-богати.

„Имперският рефлекс на Русия обаче ѝ изигра лоша шега, защото колкото и невероятно да звучи за българските русофили, тя до до 24 февруари се развиваше на либерал-глобалистки релси. А либерал-глобализмът не създава силни държави, а ги унищожава. Затова Русия нямаше икономика, нямаше армия, оръжия. Може да се поспори дали изобщо има и ядрени оръжия, защото изпитания не са правени още от комунистическо време и никой не знае дали изобщо могат да се изстрелят”, каза Божков.

По думите му, това, което сега се случва в Украйна е до известна степен част от „тяхната национално-освободителна борба”, с която искат да се отскубнат от руското господство, което ги е съпътствало през 95% от съществуването на нацията. Така 2014 г. те откриват възможността да се отърват от президента Янукович и се стига до Евромайдана.

„Някои казват, че американското посолство е организирало преврата тогава, но аз гледам по друг начин. Украйна вече има извършен един опит да се освободи от Русия и малко хора предполагат кой е той. Това се случва през 1940-1941 г., когато Германия навлиза в Съветския съюз. Очакванията тогава са били, че Хитлер ще погледне благосклонно над желанието на Украйна да обяви независимост. Тогава се появява Степан Бандера, който обявява тази независимост и очаква, че при свършен факт фашистите на Хитлер ще приемат това. Вместо това те го арестуват и го пращат в лагер. Затова е малко странно, когато руснаците твърдят, че Бандера е фашист, след като е арестуван от тях и заточен”, коментира журналистът в студиото на Флагман.

Неговата прогноза за събитията, които предстоят във вътрешнополитически план за Русия, не е оптимистична. Според Божков, Русия ще се разпадне на съставни части, вероятно до 1 година, а процесът за това вече е започнал. Това се изразява основно чрез случващото се сега в Чечня, където официално по телевизията, радиото и всички други медии се говори, пише и чете на чеченски, а не на руски език. А неминуемата, според журналиста, смяна на режима в Москва ще подейства като трамплин на сегашния лидер на чеченците Рамзан Кадиров, който може съвсем спокойно да каже: „Аз бях верен на Путин, а сега като го смениха, тези новите са абсолютни предатели. Затова обявявам независимост!”. Такъв процес би се случил и в някои други региони на Руската федерация, които не са особено впечатлени от сегашното състояние на държавата. Краен победител във всичко това пък ще бъде Китай.

На друга тема Божков разказа и за пътуванията си в Африка. Континентът е място на контрастите. „Има държави, които са перфектно устроени, за които някои дори не подозират, че съществуват. Има и такива, където на практика държава няма и то от години. Но едно е сигурно – когато човек отиде в Африка, си дава сметка колко всъщност хубаво място е България и че животът тук е просто песен. В Сомалия например хотелите са направени така, че пред тях са наредени каменни блокове под формата на лабиринт. Това се прави, за да може потенциално ако автомобил иска да се вреже в хотела, да не може да го направи директно и с висока скорост, а да трябва поне да обикаля малко преди това.

Повече от разговора ни с Божидар Божков, гледайте във видеото:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *