Русия спира атаката срещу Киев

Тричасовите преговори между Украйна и Русия в Истанбул приключиха с първи сигнали за евентуален пробив в условията на двете страни.

Делегацията на Украйна е формулирала нова система за гаранция на сигурността си в замяна на неутралитет и отказ от ядрено въоръжение, в която иска се ангажират няколко държави.

В резултат на разговорите, Министерството на отбраната на Русия обяви, че „кардинално ще съкрати“ военните действия по Киевското и Черниговското направление. Чернигов се намира на североизток от Киев, близо до беларуската граница.

До момента не е подписвано никакво споразумение, но представителите на Украйна са предложили на Русия своите искания.

Гарантите за сигурността на страната може да бъдат Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел, казва Давид Арахамия, лидер на парламентарната група на управляващата партия „Слуга на народа“ в Украйна. Ако други държави поискат да се присъединят към гаранциите, ще могат да го направят свободно.

Тези държави трябва бъдат част от нов международен договор и да могат да затварят въздушното пространство на Украйна по искане на правителството в Киев. Целта на договора е той да бъде ратифициран от всички участващи страни, за да не се „повтаря грешката с Будапещенския меморандум“, който само на хартия дава гаранции за териториалната цялост на Украйна.

„Договорихме се, че държавите-гаранти не само няма да пречат на нашето влизане в ЕС, но и ще помагат в този процес“, казва Арахамия.

Съветникът на президента Зеленски – Михайло Подоляк – посочва още, че се предлага да започнат нови преговори за статута на Крим и Севастопол, по време на които Русия и Украйна няма да използват военна сила за разрешаване на проблема.

Украйна е съгласна с условието да не приема чужди военни бази на своя територия (както е записано в конституцията ѝ) и да не влиза във военно-политически съюзи.

Делегацията на Киев настоява, че ако Украйна стане обект на агресия или военна операция, правителството трябва да има право да поиска международни консултации в срок от три дни. Тази клауза ще се прилага и в случаи на атаки по линия на хибридната война. Украинските преговарящи я сравняват с член 4 от НАТО, „но още по-строга“.

Ако те не доведат до разрешаване на конфликта, тогава държавите-гаранти за сигурността трябва да са длъжни да окажат военна помощ, да предоставят въоръжение и да затворят въздушното пространство.

Не се е стигнало до пробив по въпроса за статута на двете сепаратистки републики в Донецк и Луганск, които Русия вече призна за независими – това предстои да се обсъжда при разговори на най-високо ниво между президентите на двете държави.

Такава среща би могла да се състои, „когато бъде подготвен договора“ между Русия и Украйна, каза още представителя на Русия Владимир Мединский.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *