Прекрояване: Режат Корнелия Нинова, взимат й половин министерство

Радикална идея на кабинета ще намали територията на министъра на икономиката Корнелия Нинова. Правителството планира да раздели ръководеното от нея Министерство на икономиката и индустрията на две нови министерства. Едната половина ще е Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Второто, по всичко личи, че ще бъде оглавено от министъра на иновациите Даниел Лорер, който засега е без портфейл.

За новото разкрояване на ведомството стана ясно от Портала за обществени консултации на МС.

Това реално означава, че властта и влиянието на Нинова в правителството намалява, а част от функциите й поема министър Даниел Лорер, който е топ фигура в „Продължаваме промяната“, коментираха политици.

Сред предложените промени са тези в устройствените правилници на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, с които се регламентира преминаването им към Министерството на иновациите и растежа.

Чрез предвидените изменения на нормативните разпоредби се преразпределят правомощия от материалната компетентност на министъра на икономиката, председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации и ръководените от тях ведомства, които следва да бъдат поети от министъра на иновациите и растежа, респективно Министерство на иновациите и растежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *