Русия се готви за настъпление към Харков

Доставките на западно оръжие, основно HIMARS, CAESAR и Krab, вече влияят на хода на войната в Украйна

Руската армия възобнови локализираните наземни атаки на северо-запад и юго-запад от Изюм и създава условия за настъпление към Харковска област. Като се имат предвид темповете на придвижване в Донбас и проблемите с попълването на силите и логистиката обаче, Русия едва ли успее да превземе Харковска област или Харков – втория по численост на населението град в Украйна, пише американският Институт за изследване на войната в поредния си анализ за украинския фронт.

Според британското разузнаване Русия вероятно ще коригира оперативния план за своето настъпление в Донбас, тъй като не постига почти никакви успехи там. През последните четири седмици тя продължи да предприема тактически атаки на бахмутското направление на северо-изток от Донецк, но се придвижва изключително бавно. Тя започна да прехвърля значителна част от своите сили от северния сектор на Донбас към южна Украйна.

Украинският Генерален щаб съобщи, че през изминалото денонощия руската армия е предприела поредица от атаки в Донбас и около Харков, които са били успешно отблъснати.

Пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна продължава вече половин година и за това време се измени и неговият характер, и размахът, и целите: в Кремъл очевидно вече не разчитат на завладяване на цялата страна, а в Киев заговориха за пълно освобождаване на заетите от руските войски територии. Оптимизмът на Украйна се подхранва от доставеното от западните съюзници въоръжение, пише The Insider.

Какво беше доставено на Украйна

Въпреки множеството грешки във военното планиране, проблемите със снабдяването, управлението и тежките загуби, руската армия и формированията на Донецката народна република и Луганската народна република напредват бавно в Донецка и Луганска област. Руското командване отчете грешките от началния етап на войната и вече не се опитва да настъпва едновременно на няколко участъка от фронта.

Характерът на военните действия се измени и нито танковете, нито авиацията /зад пределите на непосредствената линия на съприкосновение/ вече играят ключова роля. Всичко зависи от „бога на войната“ – артилерията, анализира Insider. Сега оперативната обстановка се определя от мощността на огневите средства за поразяване и способността да се концентрират артилерийските удари на тесни участъци от фронта /за Русия/ и възможностите да се противопоставят на тези опити /за Украйна/.

Перспективата на Украйна да устои в тази „война на изтощението“ зависи от доставките на западно оръжие и боеприпаси. От медиите се създава впечатление, че Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ получават от съюзниците колосални партиди от оръжие, които съществено променят ситуацията в тяхна полза. В действителност, по сметките на Института за световна икономика в Кил (Германия), общият обем на анонсираната военна помощ за Украйна е на стойност 20 млрд. евро, а самото оръжие е за  €14 млрд (останалото са целеви финансови средства). От тези €14 млрд. в ръцете на украинските военни е оръжие за €8,5 млрд. САЩ например обявиха, че ще доставят на ВСУ военна техника за €6,4 млрд, а реално е пристигнала само за €2,4 млрд. Други военно-политически партньори на Киев много по-оперативно изпълняват своите ангажименти, но техният обем на общия фон не е особено голям.

Ако се погледне внимателно какво въоръжение се доставя на Украйна, става ясно, че съвременните западни системи – не съветски или създадени в страни от бившия Варшавски блок, са критично малко. Например всички получени досега танкове и бойни машини за пехотата са модификация на Т-72 и БМП-1. По-съвременни бойни машини като австралийските Bushmaster са едва няколко десетки. Западните държави едва сега започнаха да обсъждат възможността за доставка на бойна авиация и вертолети, както и системи за ПВО собствено производство като NASAMS. Доставките на безпилотни самолети, ако изключим турските Bayraktar, се ограничават с леки разузнавателни модели и носещи боеприпаси. Единствената категория, където притокът на западно оръжие е забележим, са артилерийските системи. При това значителна част е дадена от Чехия и Полша и е съветски тип с боеприпаси с калибър 152 мм и 122 мм, които вече трудно могат да бъдат доставяни в големи количества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *