Във Велико Търново започнаха да си докарват по 20 000 лв. месечно от трюфели

Брането на трюфели се оказва доходоносна дейност като опитни гъбари от Велико Търново припечелват средно по 20 000-25 000 лева месечно. Заради добре платената стока, напоследък квалифицирани кадри като инженери и икономисти, напускат работните се места във фирми и кантори и се отдават на бродене в горите, пише „Труд„.

„Кампанията е почти целогодишна. 90 % от находищата на трюфели са в гори от клечат габър и липа. Изключителна роля в брането на този вид гъби имат добре обучените кучета. Четириногите търсачи са от различни породи, а обучението им да откриват трюфели продължава 2-3 месеца, докато са малки“, обясняват запалени гъбари.

Те разкриват още, че в горите около Велико Търново преобладава предимно черен трюфел, известен още като „летен“. В момента трюфели Първо качество се изкупуват по 160 лева за килограм.

„Есенните трюфели се смятат за по-голям деликатес, берат се от септември до декември и изкупната им цена може скочи на над 1000 лева за килограм. Има много разновидности трюфел. Например бял трюфел се среща по поречието на реките, както и във върбови и тополови гори, където почвата е т.нар. „кален пясък“. Цената на тази гъба може да надхвърли и 10 000 лева за килограм. Зимният трюфел, известен като „бурмале“ е черен на цвят и излиза по ръба на горите, по поляни и в липови гори. Цената му варира средно между 100 и 200 лева за килограм. В боровите гори в района се среща и трюфел „борче“. Във Велико Търново действат три изкупвателни пункта като количествата заминават предимно за Италия и Франция. Гъбите се мелят и се подлагат на шоково замразяване при -40 градуса“, казват вещи гъбари.

Те обаче се оплакват, че реколтата това лято е по-слаба в сравнение с миналогодишната заради липсата на дъжд.
„Причината за оскъдните находища на гъби в горите е сериозното засушаване и резките температурни амплитуди. Нощите са студени, а през деня жегата стига до 37-40 градуса. Тези неблагоприятни фактори не позволяват на трюфелите да узреят напълно. Например миналата година успявах да набера по 10-15 килограма на ден, докато в момента едва събирам по 5-7 килограма дневно“, казва търновец, който е превърнал гъбарството в занаят.

Той не крие, че за да набере въпросното количество трюфели, изминава по 10-15 километра пеша на ден. Сред най-големите опасности в тази дейност са набезите от змии, стършели, кърлежи и комари.

„Има много тънкости при брането на трюфели. За да бъдат определени като Първо качество задължително условие е гъбите да са здрави и в тях да няма червеи“, допълват специалистите.

Те разкриват, че има и некоректни берачи. Печалбари прилагат различни хитрости, за да продадат по-скъпо набраната продукция. Хитреците прибирали набраните гъби в перфорирани пластмасови кутии и ги държали в хладилници при температура от 2-3 градуса като изчаквали изкупните цени да скочат до около 500 лева килограма и тогава ги продавали. Други пък набивали тел в гъбите, за да тежат повече.

„Заради тези „номера“ чужденците все по-рядко купуват трюфели от България. Така губим добри пазари“, възмущават се берачи.

Те не крият, че има ентусиасти в региона, които се опитват да създадат плантации за култивирани трюфели. Това обаче се оказва трудна дейност, защото теренът трябва да е подходящ, зависи каква е киселинността на почвата, а и трябва да има насаждения от лешници.
Гъбарите, които припечелват от природното богатство се надяват, че ако в близките дни завали и земята се накваси с достатъчно влага, ще се роди добра реколта.

Напоследък хит в гъбарството е и гъбата Рейши. В продължение на дълги години тази гъба е била основа в източната медицина, но освен в Япония и Китай, тя се среща и у нас и вече е добре позната на родните берачи. Расте върху сухи пънове и се среща най-вече в сечища. Лека е като перо и затова се продава средно по около 1 лев на грам. Изкусни гъбари успяват да наберат по над килограм на ден.

Гъбата Рейши е търсена заради лечебните и свойства. Помага в борбата с рака. Изследванията фокусирани върху гъбите Рейши са установили, че тритерпеноидите, открити в тях, имат способността да намаляват метастазите на раковите клетки и да предотвратяват туморния растеж. Освен това  активните съставки на екстракт от гъби Рейши могат да откриват и неутрализират раковите клетки в тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *