Русия: НАТО да се изтегли от България!

Руската федерация призова НАТО да изтегли силите си и военната техника от България и Румъния, връщайки се към конфигурацията от 1997 година, когато двете страни не бяха членки на Алианса, предаде РИА Новости.

„Един от стълбовете на нашите инициативи, които споменахте, е формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Говорим за изтегляне на чужди сили, техника и оръжия и други стъпки, за да се върнем към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членове на НАТО към посочената дата. Те включват както България, така и Румъния “, се казва в писмените отговори на Министерството на външните работи на въпроси, получени за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Така министерството отговори на въпроса какво означава искането на Русия за България и Румъния НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г. През последните седмици Русия струпа свои войски и техника близо до Украйна, в опит да изнудва НАТО за вето страни като Грузия и Украйна да се присъединят към НАТО. Между Москва и западните сили бяха проведени срещи, за да се избегне рискът от война, но до момента без реален резултат. НАТО ясно посочи, че всяка една суверенна държава има право сама да избере бъдещето си.

Гаранциите в сферата на сигурността, които Русия иска да получи от Запада, включват клаузи, изискващи силите на НАТО да напуснат Румъния и България, заяви руското външно министерство, предаде „Ройтерс“. Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г. Отговаряйки на въпрос какво ще означава това за България и Румъния, които се присъединиха към НАТО след 1997 г., руското външно министерство каза, че Русия иска всички чуждестранни войски, оръжия и друга военна техника да бъдат изтеглени от тези страни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне днес в Женева с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъди с него кризата около Украйна. Днешната среща на Блинкън с Лавров е поредният опит за намиране на дипломатическо решение на украинската криза. Напрежението нарасна, след като Русия струпа войски на границата си с Украйна. Докато САЩ и западните им съюзници настояват Русия да изтегли войските си от граничните райони, Москва иска да получи гаранции за сигурността си и уверение, че НАТО повече няма да се разширява на изток. Русия разкритикува и предоставянето на военна помощ от САЩ на Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди вчера, че неговата страна и съюзниците ѝ ще отговорят бързо и сурово на евентуално изпращане на руски военни сили в Украйна.

Русия отрича да планира инвазия и на свой ред обвини Запада, че планира провокации в Украйна, като се позова на неотдавнашната доставка на оръжия за страната с британски военни самолети. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че твърденията на Украйна и Запада за предстоящо нападение от страна на Русия са „прикритие за собствените им мащабни провокации, включително с военен характер“. САЩ и НАТО са изправени пред трудна задача в украинската криза. Байдън е заявявал, че не планира да изпраща войски в случай на руска инвазия. Но той би могъл да прибегне до серия от по-малко драматични, но все пак рисковани военни варианти, включително подкрепа за украинска съпротива след инвазията. Причината САЩ да не се включват директно в евентуална руско-украинска война е проста. Вашингтон няма договорни задължения към Киев, а евентуална война с Русия би била огромен риск. Да се направи твърде малко обаче също крие рискове, посочва AP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *