Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) отстрани Русия от международни състезания за четири години, включително следващите летни и зимни Олимпийски игри и Световното първенство по футбол през 2022 г. заради подправяне на допингови тестове. Изпълнителният комитет на организацията прие решението единодушно. Забраната важи за всички международни състезания.

С друго решение WADA забранява Русия да бъде домакин на световни първенства, както и да кандидатства за провеждането им.

WADA предприе тази крайна мярка след като стигна до заключение, че Москва подправя доказателства и унищожава данни, свързани с положителни допинг проби, които биха могли да помогнат за идентифицирането на измамите, предаде Ройтерс.

Решението е огромен удар върху гордостта на руската държава, известна с водещите си позиции в редица спортни дисциплини, но чиято репутация през последните години силно пострада след серия допингови скандали.

Служителите на руските олимпийски и параолимпийски комитети получиха четиригодишна забрана да посещават международни спортни събития. В същото време организацията отбеляза, че мярката не трябва да засяга “чистите” спортисти.

Преди две седмици стана ясно, че Комисията по спазване на антидопинговите правила към WADA препоръчва Русия да бъде лишена от правото да участва в международни състезание за четири години, както и да ѝ бъде забранено да бъде домакин на международни състезания. Международният олимпийски комитет (МОК) подкрепи тази позиция.

Всичко това означава, че флагът и химнът на Русия няма да присъстват на големите спортни събития през следващите години като Олимпиадата в Токио през 2020 година и Световното първенство по футбол през 2022 година в Катар.

Забраната се налага, защото руската антидопингова агенция (RUSADA) не успя да докаже, че работи по утвърдените международни стандарти. Това означава, че е имало съществен риск от манипулиране на лабораторни данни, предадени от Русия на WADA през януари 2019 година. Тогава руската агенция трябваше да предаде данните си на WADA, за да докаже, че е решила проблемите си след първото тригодишно наказание след допинг скандала в Сочи.

Сега Русия има 21 дни, за да обжалва забраната през Спорния арбитражен съд.

Президентът на WADA сър Крейг Риди коментира, че Световната антидопингова агенция е показала “своята решимост да действа в условията на руската допингова криза”.

“Прекалено дълго време руският допинг пречи на чистия спорт. Очевидното нарушаване на условията от RUSADA изискваше твърда реакция. Точно това бе направено“, каза той.

Шефът на WADA обясни, че на страната са били предоставени всички възможности да се поправи и да се присъедини отново към глобалната антидопингова общност за доброто на своите спортисти и за доброто име на спорта

“Но тя избра да продължи по пътя на измамата и отрицанието”, каза Риди. Вицепрезидентът на WADA Линда Хеланд заяви, че наказанието не е било “достатъчно”.

“Исках санкции, които не могат просто така да бъдат отхвърлени”, каза тя. “Дължим го на чистите спортисти и трябва да приложим санкциите възможно най-категорично”, каза Хеланд. Общо 168 руски спортисти се състезаваха под неутрален флаг на последните зимни олимпийски игри през 2018 година.

Въпреки забраната, Русия ще може да се състезава на Евро’2020, където Санкт Петербург ще бъде домакин на част от мачовете. Причината е, че европейската футболна централа УЕФА не е смятана за “основен организатор на събития” по класификатора на WADA..

Как започна всичко

За първи път руската антидопингова агенция (RUSADA) бе обявена в несъответствие с международните стандарти през ноември 2015 година. По поръчка на WADA спортният адвокат проф. Ричард Макларън излезе с доклад, обявявайки, че в страната има широко разпространена корупция и спонсорирана от държавата допинг програма в руската лека атлетика.

Година по-късно бе публикуван нов доклад, който потвърди, че Русия има спонсорирана от държавата допинг програма, която е действала в продължение на поне четири години, засягайки “огромното мнозинство” от летните и зимните олимпийски спортове.

През 2018 година WADA възстанови правата на руската антидопингова агенция, след като националната агенция се съгласи да публикува данни от своята московска лаборатория за периода между януари 2012 г. и август 2015 година. Новото разследване на руската агенция бе провокирано от изчезнали данни в доклада за януари 2019 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *