Спецсъдът даде 2-годишна условна присъда за безстопанственост на бившия енергиен министър

Специализираният съд даде 2-годишна условна присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров по обвинението за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“. Овчаров обаче е осъден да плати и 16 556 344 лева, на колкото са изчислени щетите за държавата. С присъдата Овчаров е лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност за 3 години. Решението на спецсъда не е окончателно и тепърва ще бъде оспорено пред още две инстанции.

За присъдата съобщи прокуратурата в събота.

Бившият министър в правителството на тройната коалиция е признат за виновен за това, че като принципал на „Мини Бобов дол“ не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД.

Стефанов също е осъден условно на 2 години. Съдът е уважил и гражданския иск срещу него – 22 775 574 лв. Толкова са щетите от престъплението му, настъпили за държавата.

Спецсъдът е мотивирал наложените условни присъди на двамата с чистото им съдебно минало и изминалото време от извършените престъпления. Подсъдима с тях е и бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева, но от прокуратурата не съобщават каква е присъдата ѝ.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата внесе нов обвинителен акт срещу Овчаров през април миналата година, след като преди това делото беше прекратено и върнато за доразследване. Според държавното обвинение, чрез сключения договор за наем, на „Ораново“ са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища, припомня „Лекс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *