Как ГЕРБ си представя есента, ако има оставка: Гладни хора по улиците и безпомощен служебен кабинет

Ако правителството на ГЕРБ подаде оставка, през есента може да има гладни хора по улиците и безпомощно служебно правителство. Тази прогноза направи пред бТВ социалният министър Деница Сачева. Тя обясни, че кабинетът няма намерение да се оттегля, съзнавайки, че това вреди на имиджа им. Предпочитат обаче да вземат правилното решение и да останат на власт.

Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото ние многократно заявихме, че имаме много работа, която трябва да бъде свършена и нека да се вслушаме и в гласа на всички онези, които не са на улицата. Помислете си какво да направим с всички онези хора, които в момента очакват да получат своите увеличени възнаграждения – социалните работници, лекарите, здравната система„, заяви Сачева.

На въпрос дали може да се очаква през есента площадите да се напълнят с гладни, фалирали и пострадали от епидемията от коронавирус хора, Сачева заяви:

При едно служебно правителство точно такъв ще бъде сценарият. Защото няма да има инструменти, с които служебното правителство да може да реагира на всички тези проблеми, които предстоят„.

Според нея нищо не предполага правителството да подава оставка, а и изборите само след 7 месеца. Сачева прогнозира, че при оттегляне на кабинета, отново може да има улични протести, но с други искания.

Нали нямате съмнение, че при една подадена оставка тези протести ще бъдат заменени от други протести. Защото ще има други хора, които пък ще са недоволни от това да има служебно правителство. Ако това е сценарият, в който ние искаме да влизаме, сценарий, в който протестите ще са по-важни от законните избори, то тогава ние сме в една много тежка ситуация„, заяви Сачева.

Всеки министър е готов да подаде оставка, каза пък пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев. Според него всички членове на кабинета могат да бъдат сменени, но премиерът Бойко Борисов – не.

Много лесно е да се подаде оставка, по-трудно е да се справим със ситуацията. Не знам как би се справило едно служебно правителство без парламент„, заяви Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *