Росен Бъчваров отрича теча от НАП

Говорителят на НАП Росен Бъчваров опита да омаловажи мащабния теч на данни от агенцията. В телевизионно интервю той заяви, че „главните неща в НАП“ функционирали по сигурен и стабилен начин. „Нито става дума за катастрофа, нито става дума за нещо безобидно. Нашият фокус е насочен върху две основни теми. Първата е да оценим дали има други уязвимости в информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага. Вторият е да дадем възможно най-много и полезна информация за гражданите“, заяви Бъчваров. По думите му, за да има електронни услуги, трябва да се разработват системи. „Тези системи са една отвореност и са подложени на риск. Нямаме причини да вярваме, че уязвимостите продължават да се експлоатират, електронните услуги работят и всички входове и изходи към НАП изглеждат сигурни. По отношение на периферни услуги сме идентифицирали рискове, не сме идентифицирали изтичане на данни. В момента са преустановени няколко услуги, други са ъпгрейднати“, продължи говорителят на институцията. Той отрече, че от изтеклите данни на 4 млн. живи българи може да се направи изчерпателно профилиране.

По-рано стана ясно, че шефката на хакнатата структура Галя Димитрова е в платен отпуск. „Едва ли си изкарва добре. Изключително добър професионалист, на когото имам доверие за всичко останало освен за информационната сигурност“, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Вицепремиерът Томислав Дончев заподозря, че атаката срещу НАП целяла да се „клати правителството“, а ако идва отвън – да се клати държавата. „Един от изводите е, че трябва да харчим повече за киберсигурност, за момента даваме 5 милиона лева за киберсигурност. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината“, анонсира той бъдещите харчове.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президентът Румен Радев да свика КСНС, за да бъде овладяна кризата с изтеклите данни. Да видим кой ще носи отговорност – наказателна и политическа, и кой ще поеме отговорността да изведем страната от състоянието, в което ГЕРБ я вкара, заяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *