Разследващ журналист на Пеевски твърди: Човекът от паркинга в София участвал в отравянето на Скрипал

Британският разследващ сайт BellingCat.com съобщи, че водачът на екипа, осъществил нападението с “Новичок” срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март 2018 г., е същият човек, заснет в подземния паркинг на фирма “Емко” в София в деня на опита за отравяне срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев – 28 април 2015 г.

На фона на видеоматериала от България, публикуван от прокуратурата в началото на тази седмица, работещият за “Белингкет” български “журналист” Христо Грозев коментира, че става дума за Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев, съобщава БНР. Грозев уточнява, че Сергеев може да бъде разпознат по походката. Има много видеоматериали от пребиваванията на Сергеев в Обединеното кралство, на базата на които е установено сходството.

Опитът за отравяне на Емилиян Гебрев бе направен с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг. Предполага се, че по подобен начин е направен и опитът за отваряне на Сергей и Юлия Скрипал след поставяне на “Новичок” на дръжката на вратата на къщата на руския шпионин в Солсбъри. “Белингкет” отдавна твърди, че има връзка между двата случая.

Всъщност Христо Грозев не е никакъв разследващ журналист, а подставено лице, което е формален собственик на русенската пресгрупа “Утро” и бивш съсобственик на фалиралия всекидневник “Стандарт”. Преди години той нашумя като тайният представител на Делян Пеевски в консорциума, който купи вестниците “Труд” и “24 часа” от ВАЦ. Именно бе използван от ДПС за образуването на множество дела срещу Огнян Донев и Любомир Павлов. Впоследствие те бяха принудени да продадат вестниците на подставени фирми на Делян Пеевски и Цветан Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *