Спасителният план на ГЕРБ: При авария и в София, и в Перник остават на сухо

При авария на един от основните водопроводи на София, през който ще минава водата за спасителния план за Перник, предложен от правителството, и части от столицата, и Перник ще останат на сухо.

Това се посочва на няколко пъти в доклада, с който се предлага Столичният общински съвет да разреши преминаването на вода през водопреносната мрежа на София за Перник. Той е подписан от съветниците от ГЕРБ Прошко Прошков и Георги Георгиев и беше изготвен на базата на официално искане от страна на Министерския съвет за осигуряване на вода за Перник през системата на София. Целта е да се осигурят количества за поддържане на режима в Перник – т.е. по 300 литра в секунда. От правителството обявиха, че заради това се пренасочвали допълнителни количества от водосбора на яз. „Белмекен“ към яз. „Бели Искър“. За това и обявиха плана си като осигуряване на вода за Перник от яз. „Белмекен“, който е за производство на енергия.

Подобно пренасочване от една от деривациите на „Белмекен“ се прави често. Такова е имало и през януари 2019 г., когато водата в „Бели Искър“ беше само за нуждите на част от София.

Язовир „Бели Искър“ осигурява снабдяването на 25% от столицата – южните и югозападните квартали, како и центъра. От него водата ще преминава по Рилския водопровод и по Малобучинския водопровод (от „Симеоново“ до Мало Бучино“). От резервоара в Мало Бучино тя трябва да тече по нова тръба от София до Перник, а за целта трябва да се прави и помпена станция.

Ако обаче някой от основните водопроводи, по които идва водата от яз. „Бели Искър“, аварира, и Перник, и част от София ще останат без вода, тъй като алтернатива няма. По данни на „Софийска вода“ средно на година по Рилския водопровод възникват 2-3 аварии. Кметът Йорданка Фандъкова обясни в началото на седмицата, че те се оправят сравнително бързо.

От „Софийска вода“ пък неколкократно увериха, че тръбите на София могат да поемат допълнителния дебит от 300 литра в секунда за Перник.

„Моето мнение е, че тези мерки са изключително скъпи и закъснели. Опасявам се, и че те ще доведат до аварии на територията на СО, заради допълнителния дебит който ще бъде в старата мрежа захранваща южните квартали и населени места. Бих подкрепил разрешаване на ползването на водопровода само, ако получа политически ангажимент от кмета г-жа Фандъкова и министрите на икономиката, на околната среда и на регионалното развитие, че гарантират за това решение с постовете си и че незабавно ще подадат оставките си, ако тези мерки на сработят, както ги описват. Считам, че е достойно и логично да поискаме това от тях“, коментира във фейсбук профила си общинският съветник от „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов.

Постове по темата, но с призиви за подкрепа, пуснаха и част от общинските съветници от ГЕРБ.

Контролът ще е на „Софийска вода“

В доклада е записано още, че в началото на тръбата за Перник ще бъде поставен кран, който ще се контролира дистанционно. Целта е водата за Перник да се спира или да се намаляват подаваните количества при дисбаланси в системата на София. Показателите ще се следят изцяло от „Софийска вода“, която ще оперира и крана.

От документа става ясно още, че вода от „Бели Искър“ за Перник ще се подава неопределено време. Условието за алтернативното водоснабдяване е спиране на водата от яз. „Студена“, а това ще се случи скоро. Представителите на правителството твърдят, че водата в него ще стигне за два месеца.

Както вече беше обявено „Софийска вода“ ще получава пари за осигуряването на пречистена вода за Перник, но колко ще струва това ще реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

Проекти за милиони за София

В доклада е заложено още, че правителството ще осигури средства за ремонт на стената на яз. „Бели Искър“, която не отговаря на съвременните сеизмологични изисквания. По сметки на „Софийска вода“ проектът, който ще се ръководи от Министерството на икономиката, ще струва около 20.1 млн. лева. Заложено е, че ще се случи през 2020 г.

Други 8.5 млн. лева ще са нужни за свързването на водопроводите от яз. „Искър“ и от яз. „Бели Искър“. Тази връзка трябва да позволява осигуряването на вода за южните квартали на столицата (и за Перник) при авария на Рилския водопровод.

За третия проект – свързване на яз. „Огняново“ с водопреносната мрежа на София, не са посочени необходими средства. Идеята е този водоем да е резервен и да се ползва при недостиг на вода или аварии на мрежата от другите водоеми. Проектът щял да позволи и развитие на северни индустриални зони.

Докладът за спасителния план за Перник ще се гледа в понеделник в комисиите на Столичния общински съвет, а във вторник ще се гласува и на извънредно заседание от общинарите.

Източник: Медиапул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *