Разследването за корупцията на „Капитан Андреево“ е пред провал

Много информация изтече и заинтересованите лица ще вземат мерки, смята министър Рашков

Разследването за корупцията, свързана с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, е минирано и може да се провали. Това излиза от думите на вътрешния министър Бойко Рашков.

„Много изтече информация, макар че не е редно. Не беше редно да се дават подобни интервюта, защото това ще затрудни разследването на подобни случаи във връзка с това даван ли е подкуп от един гражданин на друг. Струва ми се, че трябваше да се изчака малко, за да може да се докажат и да се опровергаят тези събития. Сега ми се струва, че ще се затрудни този процес и ще се вземат мерки от заинтересованите лица и т.н.“, коментира той преди дни в интервю за Нова тв.

В Софийската градска прокуратура има образувано разследване във връзка с твърденията, че бившият директор на агенцията за безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов е дал на настоящия ѝ шеф проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално казвал, че е пълна с документи, а тя се оказала пълна с пари. Опитът за подкуп бил свързан с дейността на фитосанитарния контрол на пункта. Междувременно изтече и аудиозапис на разговора, в който му се предлага подкупът.

Рашков обяснява, че МВР не се е занимавало със случая, защото сигналът не е подаден до министерството. „Бедата е и в това, че са минали 5-6 месеца от подаването на сигнала, а той не е подаван в МВР“, допълва Рашков. Самият Даскалов обяснява, че записът е автентичен, че той го е направил с телефона си и че го е предал на ДАНС. Разговорът е от януари.

Вчера „Сега“ отправи въпроси към ДАНС дали е работила по сигнала за предлаган подкуп и ако да – кога е постъпил той, какви действия са извършени по преписката и кога е изпратена към прокуратурата. А също и дали се проверява как е изтекъл записът на разговора на Даскалов. До публикуването на този текст отговори от ДАНС не дойдоха. От прокуратурата обясниха пред „Сега“, че разследването за подкупа е образувано веднага след като материалите са получени при тях от ДАНС – една неделя в края на май.

Управляващите виждат сюжета с „Капитан Андреево“ и като една от причините за раздора в коалицията. „Има фирми и потоци от пари, които в последните 10-15 години сериозно са ги захранвали, дълбоко окопани в администрацията. Под всякаква форма се опитват да подкопаят управлението на страната“, коментира неотдавна вицепремиерът Асен Василев и даде пример с премахнатата частна лаборатория за фитосанитарен контрол на границата с пояснението, че там е била създадена „частна граница“.

Междувременно се разбра, че на министъра на земеделието Иван Иванов е назначена охрана, защото е получил заплахи за живота си, след като бе спряна частната лаборатория на границата. Депутатите от ПП Росен Костурков и Константин Бачийски публично признаха, че са получили заплахи заради гласността си по темата „Капитан Андреево“.

На въпрос дали вече има информация кой е заплашвал депутатите Рашков отговоря: „Дали са известни имената – някои да, някои не. Но все пак и тук трябва да бъдем пестеливи откъм информация, защото трябва да доказваме тази или онази закана за едно или друго и да вземем съответните мерки, иначе ще се самолишим от такава възможност.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.