Радев разпуска парламента и назначава ново правителство в четвъртък

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента в четвъртък, 16 септември. Същият ден ще бъде назначено и служебно правителство, съобщиха от президентството.

Това ще е третият служебен кабинет на Радев. Първият, начело с Огнян Герджиков, бе назначен веднага след встъпването в длъжност на държавния глава рез януари 2017 г. Тогава второто правителство на Бойко Борисов подаде оставка след като кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби президентските избори.

Към момента съставът на новия служебен кабинет не се съобщава. Възможно е част от министрите да запазят постовете си.

Преди дни Радев обяви, че изборите за правителство и президент ще са 2 в 1. Вотът е насрочен за 14 ноември.

С действията си президентът на практика дава още един ден време за работа на парламента – сряда. Това означава, че депутатите ще могат да гласуват окончателно  отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор Иван Гешев. Парламентът обаче няма да има време за друга ключова поправка – закриването на специализираните съд и прокуратура. Така вероятно законопроектът за Бюрото ще бъде единственият извън актуализацията на бюджета, който ще бъде приет от 46-тото Народно събрание, което работи почти два месеца.

В неделя председателят на парламента Ива Митева обеща тази поправка да бъде първа точка в дневния ред в сряда и ако се наложи заседанието да бъде удължавано и тя да се приеме подобно на бюджетната актуализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *