Радев изпаднал в немилост пред САЩ

Причина били публичните му изказвания за забавените американски изтребители и позицията му срещу изпращане на военна помощ за Украйна

 

Президентът Румен Радев е изпаднал в немилост пред американците, пише седмичникът „Филтър“, позовавайки се на източници от посолството на САЩ у нас.

От Вашингтон били дадени указания на тукашните им дипломати държавният ни глава и администрацията му да бъдат изолирани от всякакви съвместни инициативи.

Изданието сочи, че в определен период Радев е бил фаворит на американците, „които негласно му удариха рамо и това накара дори част от десните избиратели у нас да гласуват за бившия шеф на военната ни авиация“.

Според „Филтър“ основните причините за промяната в отношението са публичните изяви на Радев по две теми.

Първата е забавянето на отдавна платените американски изтребители на „Локхийд Мартин“. По този повод президентът заяви, че „това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили, за личния състав и въвежда рискове България да загуби въздушен суверенитет“.

Втората тема, предизвикала охладняването на Вашингтон към Радев била войната в Украйна. Във връзка с нея президентът заяви, че евентуалното предоставяне на български зенитни комплекси за украинската армия би означавало въвличане на България във войната.

„Който го вземе, трябва да обясни какъв е рискът, защото цената се плаща винаги от гражданите, а не от политиците“, каза още Радев. Освен зенитни комплекси, дори пращането на муниции за украинската армия е въвличане във войната и вземане на страна, смята президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *