„Комсомолская правда“: Цивилните в Буча са разстреляни от нацистите на „Боцман“ (видео)

Александър Коц, „Комсомолская правда“

Челните страници на западните вестници очаквано избухнаха със заглавия „Кошмар в Буча”, „Геноцид”, „Масово убийство на невинни”. Смисълът на публикациите се свежда до една „аксиома“: „Русия трябва да отговаря за екзекуцията на цивилни в предградията на Киев“. Ужасните кадри бяха публикувани от украинската страна предния ден, руските военни бяха безразборно обвинени в изтезания и извънсъдебни екзекуции. Доказателство са само кадри на нещастниците по улиците, в мазета, мнозина са с вързани ръце зад гърба. Убийствени снимки. И веднага ще кажа, че не се съмнявам, че снимките и видеоклиповете наистина показват телата на мъртвите. В Буча ги имаше достатъчно. Но кой е застрелял невъоръжените? Да възстановим хронологията, предлага Александър Коц в своя публикация в „Космомолская правда“

На 30 март руските войски се изтеглят от Буча като част от прегрупиране, съобщават от Министерството на отбраната на Руската федерация. Бях тези дни в предградията на Киев. Всъщност изтеглянето на нашите части започна още по-рано. Просто до 30-ти март в Буча не остана нито един войник от Русия. Врагът не разбра веднага това. И продължи да нанася артилерийски удари по бившите ни концентрационни райони.

На 31 март Буча бе посетена от кмета на града, който патетично обяви „освобождението” на селището. При това, без да казва нищо за труповете по пътищата. В същия ден тук гостува депутатът и борец Жан Беленюк. На снимката той се усмихва, което на фона на мъртви тела би изглеждало не на място. Изказването на кмета всъщност беше преждевременно – много ми се искаше да забързам нещата. Но украинските сили все още не са поели контрола над целия град. Артилерията продължи да работи в отделни райони.

На 2 април Националната полиция на Украйна влезе в града. В мрежата е налично дълго видео от работата им по почистването на града. Има всичко, за да се разбере атмосферата там – смачкани коли, разрушени сгради, радостни местни жители, един от които казва, че са искали да го застрелят заради украински символи, но по някаква причина са променили мнението си. Няма само тела, разпръснати из града.

Същия ден подразделения на киевската териториална отбрана влизат в Буча от друга посока с цел почистване. Сред тях е и отряд на някакъв боцман. На кадрите от тяхната видеохроника един от екстремистите задава въпроса: „Има момчета без сини ленти, може ли да се стреля по тях?“ „И тогава!“ – щастливо отговаря другият. И това е ключовият момент.

„Боцман“ е неонацистът Сергей Коротких, известен в Русия и с прякора „Малюта“. По едно време той беше един от лидерите на RNE и най-близките съратници на друга крайнодясна фигура Максим „Тесак“ Марцинкевич. Роден в Толиати, израснал в Беларус. От 2014 г. воюва в батальон „Азов“. В Русия такива неофашисти не пускат корени, но Украйна ги приема с отворени обятия. Именно той даде зелена светлина за стрелба по небелязани хора. Сините превръзки на ръкавите са идентификационният знак на „приятел или враг“ на украинските сили. За да не откриват сами огън отдалеч. По време на почистването нервите на хората са опънати до краен предел и всяко малко нещо е достатъчно, за да дръпне спусъка. Например липсата на идентификационен знак. Или присъствието на друг – враг.

А сега нека разгледаме по-отблизо видео и снимковите материали, публикувани от украинската страна. Да, съвсем очевидно от неизсъхналата кръв и още не вкоравени тела (националистите ги дърпат и местят от място на място), че не са убити на 30 март. Но най-важното е, че повечето от убитите имат бели ленти на ръкавите си. Кой има панделка, кой бинт, кой само парцал. Бялата лента е идентификационният знак на руските сили. Никой не е карал местните да ги носят, те са го направили сами, за да се обозначат – „ние сме наши“. Един местен жител, блогърът Владимир Скляров, описва комуникацията си с руските военни: „Те казаха: „Кажете на всички, че няма да нараним никого. Нека закачат бели чаршафи на прозорците, за да видим, че тук живеят мирни хора. Нека са спокойни. Ние изгаряме само нацисти и Бандера.”

Това е така, лирично отклонение. Какво се случваше в града, когато в него влязоха бойците на „боцмана“ и други нацистки лидери? Естествено почистване.

Просто убиваха хора по улиците, без да знаят дали имат оръжие или не. И някой беше заловен и измъчван. Кадри от мазето, в които се твърди, че руснаците са застреляли няколко души, потвърждават това. Сред загиналите има и хора с бели ленти. Най-вероятно са били убити като „агенти на руските войски“ или „колаборационисти“, които са сътрудничили на „окупационните власти“.

Защо цивилните не свалиха белите си ленти след изтеглянето на руските войски? Защото не знаеха за това. Повтарям, още три дни след това се нанасяха артилерийски удари в града, хората седяха в мазетата, а не излизаха. Щом канонадата утихна, те се качиха горе и попаднаха под обстрел от своите „защитници”.

Снимки с тела се появиха на следващия ден – най-вероятно интернетът беше пуснат в града, който беше спрян по време на боевете. По предложение на украинските власти Западът започна да разпространява тази голяма измама за „клането в Бюкан“. Както през лятото на 2014 г., когато украинският фронт в Донбас се пръсна по шевовете и Киев имаше нужда от глътка въздух, в небето над зоната на военни действия беше свален пътнически лайнер. И Москва веднага беше обвинена за смъртта на стотици пътници.

С провокацията в Буча е напълно възможно Украйна с подкрепата на Запада, който трябва да окаже натиск върху Русия, да се опитва да спаси своята групировка в Мариупол, която изживява последните си дни.

Вижте кадрите във видеоклипове, публикувани в Телеграм профила Родной Боцман (t.me/botsmanua):

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *