Радев за смените в службите: Защо останаха слепи и глухи за шкафчетата и 60-те млн. кеш на Божков?

Същите хора, провеждали подслушванията, сега трябва да проверяват себе си

 

„Всеки сигнал за подслушване трябва да се проверен. Въпросът е, че същите хора, които организират и провеждат тези подслушвания, трябва да проверяват самите себе си. Заради това се налагат кадрови промени“, заяви президентът Румен Радев в събота по повод скандала за следене на опозиционни политици преди изборите на 4 април.

Преди дни съпредседателят на „Демократична България“ и бивш шеф на конраразузнаването Атанас Атанасов пръв съобщи, че са подслушвани 32-ма политици. Информацията бе потвърдена от служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, според когото сред подслушваните е бил и премиерът Стефан Янев, който преди да заеме този пост бе секретар на президента по отбраната. Прокуратурата се зае да проверява случая, паралелно с Рашков.

В събота ГЕРБ обяви, че твърденията за подслушване на опозиционни политици са „активно мероприятие“, предприето от хората на президента Радев, който не можел да прости разбиването на руска шпионска мрежа от пенсионирани бивши военни. Според ГЕРБ сега държавният глава искал да овладее спецслужбите чрез готвените от служебния кабинет кадрови промени на шефовете им, които са избрани с мандати за съответните постове.

По-късно Радев отхвърли тези критики и попита реторично къде са били тези служби и ръководителите им в ключови моменти от последните години.

„Къде бяха същите критици, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация допусна не един, а пет български офицери, на които те са давали допуски до класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби? Защо беше тяхното мълчание за три милиарда лева, похарчени от тяхното правителство, от нашите пари за „Турски поток“,  които никога, повярвайте ми, няма да си върнем?! Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интерконектора с Гърция и сега нямаме никаква реална диверсификация?! А когато към тях постъпваше информация за 60 милиона изтеглени кеш от Васил Божков?! Къде?!“, запита Радев.

„Можем да говорим още 20 минути какво не направиха българските служби. Защо те останаха слепи и глухи за шкафчетата, за записите, за 700 милиона за хазарта?! Още веднъж казвам, към тези служби постъпва информация от банките, и банките го потвърдиха, за 60 милиона, изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на тях! Къде бяха службите?, продължи президентът и призова журналистите да проверят коя служба към кой казус има отношение.

Както е известно, бившият премиер Бойко Борисов отговаряше лично за спецслужбите и това бе единственият ресор, който не бе прехвърлен на някой от вицепремиерите.

По адрес на критиците си от ГЕРБ Радев коментира:

„Миналото лято постави членовете и остриетата на ГЕРБ пред дилема – да спасят себе си партията като се разграничат от своя компрометиран премиер, или да го бранят с телата си да пропаднат заедно с него в бездната на неговия морален позор! Днес виждате резултата от това, че те избраха второто“.

Той отхвърли и приказките на ГЕРБ, че служебният кабинет работи като предизборен щаб на президента:

„Явно е, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи. Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените от предишните управляващи в тях пороци“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *