Радев: Борисов има огромно влияние във ВСС

Неговият министър на правосъдието имаше задължението да издигне втори кандидат за главен прокурор, заяви президентът

 „Длъжен съм да са запозная с всички документи , включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия“, коментира днес президентът Румен Радев по повод избора на Иван Гешев за главен прокурор. На въпрос дали ще покани Иван Гешев на среща, президентът отговори: „Няма да действам под натиск от която и да е страна“.

„Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, коментира още Радев.

Темата коментира днес в Пловдив и главният прокурор Сотир Цацаров.  „Мисля, че този президент е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо той никога не се страхува да го каже и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия”, каза Цацаров. Той добави, че не очаква забавяне от страна на президента, защото всяко забавяне не е в съответствие със самия процес и не е в съответствие с начина, по който работи този президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *