Изборите започнаха нормално

Изборите за общински съветници и кметове започнаха нормално, в Централната избирателна комисия (ЦИК) нямат данни за неотворили изборни секции, съобщи говорителят на комисията Александър Андреев.

„Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са заменени или пък е осъществен контакт с тях, за да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат предприети необходимите действия от ОИК“, обясни Андреев.

Гласуването започна в 07.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред някоя секция има хора да гласуват, те ще могат да упражнят правото си на вот до 21.00 часа.

Право на глас на местните избори имат 6 227 901 гласоподаватели според утвърдените избирателни списъци. Отпечатани са 17 257 800 бюлетини, от които 6.9 млн. за избор на общински съветници.

Бюлетините за избор на кмет на кметство са близо 1.6 млн., а за избор на районни кметове в София, Пловдив и Варна – 1.8 млн.

За вота на избирателите се борят общо 36 251 души. От тях за общински съветници кандидатстват 29 493, за кметове на общини – 1254, за кметове на кметства – 5041, за кметове на райони – 463 и за кметства само с един кандидат – 392-ма. Пет са общините, за които има само по един кандидат за кмет.

Най-голямата кандидаткметска листа е в София – 20 души, следвана от Пловдив – 14, Благоевград и Шумен – по 13.

Сред кандидатите за кмет има 137, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Повечето се борят да станат кмет на кметство.

Изобрният ден започва в 7 часа и приключва в 20 часа. Избирателните секции може да работят максимум час след предварително определоното време за край на гласуването, ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват. За времето, в което се провеждат изборите, ще бъдат спрени камерите в училищата, в които са избирателните урни.

След изборите всички избирателни списъци ще бъдат предадени на ГД ГРАО за извършване на повторна проверка, за това дали има избиратели, които са гласували в нарушение на Изборния кодекс, т. е. без да имат избирателни права, или са гласували на две места.

Социологическите агенции, които ще извършват проучвания на изхода т. нар. екзитпол, на местните избори са общо 8 – „Сова 5“, „Галъп“, „Алфа рисърч“, „Афис“, „Тренд“, „Екзакта рисърч“, „Стратегически анализи и маркетинг“ и „Маркет Линкс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *