Протестиращи пред кабинета на Гешев: „Оставка и затвор!“

Недоволството е провокирано от „сплашването на новите шефове в МВР“ и акцията на прокуратурата в силовото министерство

След като прокуратурата нахлу в МВР и започна мащабна операция срещу полицейски служители, протестите срещу главния прокурор Иван Гешев се подновиха с пълна сила. Както обеща рано сутринта, Арман Бабикян от коалицията „Изправи се! Мутри, вън“ заедно със свои сподвижници отиде в 12 часа пред Съдебната палата. „Ще мълча за героя, но не за позора на Гешев. За кого ще вият после сирените ще решат гражданите!“, заяви Бабикян.

Към 12.30 часа напрежението пред палатата започна да се покачва. Протестиращите залепиха на стълбите постери „Оставка, мутро!“. Мая Манолова от „Изправи се! Мутри, вън!“ коментира пред репортери, че застават зад усилията на Бойко Рашков и ще подкрепи всеки представител на властта, който работи в обществен интерес и когото прокуратурата се опитва да сплаши.

20 гневни протестиращите влязоха в Съдебната палата, въпреки опитите на съдебната охрана да ги спре. Те се качиха пред кабинета на главния прокурор и се заканиха да не си тръгнат, докато той не хвърли оставка. Сградата бе огласена от скандиранията им – „Вие сте позор – оставка и затвор!“ „Уууу, вън! Няма да мръднем от тук, докато Гешев не подаде оставка“, крещят недоволните. Плътен кордон полицаи ги охранява.

Според недоволните главният прокурор трябва да подаде оставка, защото не се занимава с разследване на злоупотребите в държавата, а се опитва да спре работата на проверяващите, назначени от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, да установят имало ли е подслушване на представители на опозицията преди предишните избори.

 За сряда вечерта е насрочен и традиционният вече протест на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ под наслов „Правосъдие без каскет“. Малко по-късно Ивайло Мирчев от „Демократична България“ (ДБ)обяви на страницата си във Фейсбук: „Когато умира, змията хапе най-силно. Спецпрокуратурата е решила да сплаши новите шефове в МВР и е започнала да ги привиква и да прави обиски. Очевидно е, че това трябва да е знак срещу всички, които са готови да застанат срещу ОПГ-то на Борисов и Гешев в МВР – да се снишат и да кротуват. Това не трябва да бъде допускано. Сега, днес хората в МВР трябва да проявят смелост и да знаят, че имат подкрепата на българите“.

„Днес в 19:00 часа пред Съдебната палата има протест. Нека всички подкрепим там хората в МВР, решили да се противопоставят на мафиотизирания кръг около Борисов“, написа още Мирчев.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов „в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията“. „Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване“, коментира Иванов. Той смята, че може да се направи „паралел между нахлуването в президентството след акцията в Росенец миналата година и сегашното нахлуване в МВР, което бе проведено, след като вътрешният министър започна проверка на подслушването“.

„Моментално започва тази операция за респектиране, сплашване и запушване на устата“, каза Иванов. И добави: „Прокуратурата се опитва да маскира действията си като акция срещу Черепа“.

„Някои неразумни назначения на служебното правителство наистина дава възможност за такива пропагандни внушения. Тия връзки (с Васил Божков) сега ли ги откриха? В случая става дума за мащабна операция срещу всички от службите. Ние се обръщаме към хората в службите. Всички вие, които не сте си цапали ръцете, а и вие, които сте си цапали ръцете, но смятате, че повече така не може, вие, които вярвате в честта на пагона, да знаете, че има политическа сила, която е готова да ви подкрепи. Не се поддавайте на страха, излизайте и говорете. Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве“, допълни Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *