Промените в климата ще донесат на човечеството неописуемо стрададие, затова трябва да бъдат взети спешни мерки за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Това предупреждение отправят 11 000 учени от 153 страни, които са подписали доклад, публикуван в сп. BioScience и цитиран от БГНЕС.
Заключенията на специалистите се основават на информация, получена за 40 години наблюдение. Тези данни включват консумация на енергия, повърхностна температура, прираст на населението, обезлесяване, изследване на масите от полярния лед, БВП и въглеродните емисии.
Според един от авторите на документа, работещ в университета в Сидни Томас Нюзъм, учените трябва да изпълнят моралния си дълг, предупреждавайки целия свят за извънредното положение с околната среда. Изменението на климата се ускорява много по-бързо, отколкото мнозина изследователи са очаквали, казва Уилям Рипъл от Университета в Орегон.
“Климатичната криза вече е започнала и се развива по-бързо от очакваното. Освен това е по-тежка от очакваното. Необходимо е усилията за опазване на биосферата да се увеличат в огромен мащаб, за да се избегнат немислими страдания”, пише в доклада. Експертите твърдят, че човечеството все още има шанс, ако спешно предприеме определени мерки. По-специално учените призовават да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи “въглеродни данъци”, да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличаване на БВП и да се подобрят материалните условия, да се спре масовото обезлесяване и да се консумира по-малко животинска храна в полза на храните на растителна основа.
“Климатичната криза е свързана с прекаленото потребление”, обясняват учените.
Тези човешки дейности са довели до “особено тревожни” развития – увеличаване на температурите на почвата и океаните, повишаване на морското ниво и екстремни атмосферни явления. Учените припомнят, че съществуват т.нар. критични точки, които биха отприщили верижни бедствия в екосистемите и обществата и от които няма връщане назад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *