Прокуратурата нахлу в МВР!

Извикани на разпит са новите шефове на службите, обяви Бойко Рашков

 

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви в интервю за сайта bird.bg, че прокуратурата е извикала на разпит новите шефове на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). По думите му днес или утре те ще трябва да се явят в държавното обвинения. Той обаче не знае защо двамата са извикани от прокуратурата, но предположи, че това е опит да се разстрои работата в министерството по проверката за нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства (СРС) с цел подслушване на политици.

„Това е една изкуствено създадена припряност, която цели напрежение. Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР, без да е ясно по какви причини призовава служители на ведомството. По този начин тя не се интересува, че разстройва работата. Като че ли се стараят да стресират тези новоназначени ръководители. Струва ми се, че прокуратурата не желае да извършим такава проверка. Изглежда, целта е тя да се осуети, като се забави този процес. Това вероятно е в нечий интерес“, добави Рашков.

Коментарът му дойде няколко часа след разпространената информация, че следователи и прокурори са влезли на проверка в Главна дирекция „Национална полиция“. По първоначална информация разследването е за търговия с културни ценности и пране на пари. Рашков уточни, че е претърсван кабинетът на един от служителите, които се занимават с проверката за използването на СРС. Той обясни и защо според него се е стигнало до намесата на прокуратурата.

„Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверки в службите „Вътрешна сигурност“ и „Борба с организираната престъпност“. Определих персоналния състав, който ще се занимава с проверките, като още дори не ги познавам тези инспектори по имена. Още на следващия ден получих писмо от прокуратурата, че иска данни за една част от тези служители, като искането беше още същият ден да предоставим информацията. Освен това поискаха справка и за новия шеф на ДАНС. Доколкото знам днес или утре той е привикан на разпит при следовател Людмил Георгиев заедно с шефа на ГДБОП и други служители“, каза още Рашков.

Вътрешният министър допълни, че по негова информация в последните дни в службите са рязани голямо количество хартиени носители. Според него това е опит да се заличат следи, „най-вероятно свързани с използването на СРС и неизпълнението по закон ненужните материали по досъдебните производства да бъдат унищожавани в законово определените срокове“.

„Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна и съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не им гласува доверие на последните избори. Тъй като Борисов (бившият премиер Бойко Борисов – бел. ред.) на практика не може да влияе, тъй като е извън властта, като че ли прокуратурата заема неговото място. И вероятно така ще продължи, като ще върши онова, което не могат да вършат така ефективно Борисов и ГЕРБ“, завърши Бойко Рашков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *