Пробив: Цветомир Петров от ПП/ДБ/СС ще бъде шеф на СОС до юли

Той бе подкрепен от всички формации без ИТН и част от „Възраждане“, но с изрична уговорка, че не се сформира мнозинство

 

Цветомир Петров ще е временен председател на Столичния общински съвет до юли. За това се разбраха общинските съветници след 7 безуспешни опити да бъде избран шеф на СОС. Сега най-сетне има консенсус за Петров, който е от коалицията ПП-ДБ-„Спаси София“, като самият той е представител на ПП. Подкрепа за него заявиха всички групи в парламента на София без ИТН, които отново издигат Пламен Данаилов. Освен ПП-ДБ-СС, останалите формации са ГЕРБ-СДС, БСП, „Възраждане“, „Синя София“ на проф. Вили Лилков и ВМРО с единствения си представител Карлос Контрера. Въпреки че първоначално от „Възраждане“ заявиха подкрепа за Петров, при гласуването групата на националистите се разцепи, след като лидерът й Деян Николов също предложи алтернатива – Емил Димитров от неговата група.

При изказванията си във връзка с подкрепата на Петров говорителите на останалите общински групи изрично държаха да подчертаят, че с избора му не се сформира мнозинство в общинския съвет и че мандатът на избрания ще е най-много 6 месеца.

„Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме уговорки за комисии“, посочи Вили Лилков.

„Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на общинския съвет“, коментира и Карлос Контрера и отрече, че постът ще бъде ротационен. „Няма коалиции“, подчерта общинският съветник от ВМРО и определи споразумението като „административно преодоляване на пречка“.

От ГЕРБ-СДС поясниха, че въпреки подкрепата си за Петров, ще бъдат опозиция на Васил Терзиев и на коалицията зад него. „Групата на ПП-ДБ-СС все още не е намерила политическа подкрепа за своето управление. Не е налице слобка, заварка и всички популярни метафори. От една страна, бихме били винаги обективна, конструктивна, на моменти яростна опозиция. От друга, не искаме хвърлянето на града в пълен хаос. Нашето решение е при широка подкрепа, с участието на всички групи без ИТН, да намерим решение, което ще е валидно до края на този политически сезон през юли“, каза Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова общинските съветници на партията да не подкрепят кандидата на ПП-ДБ-СС. Тя настоя социалистите в СОС отново да предложат Диана Тонова, както направиха на няколко от предишните заседания и да не гласуват за друг. „Те (общинските съветници на БСП) твърдят, че Васил Терзиев е незаконно избран. В същото време да подкрепиш тези хора, които твърдиш, че са незаконно избрани, е висша форма на лицемерие“, каза соцлидерката. Като причина да не се подкрепи кандидата на ПП-ДБ-СС Нинова посочи и разрушаването на Паметника на Съветската армия.

Лидерът на БСП-София и на групата в СОС Иван Таков коментира, че снощи на заседание градската организация е решила, че трябва да се намери решение на кризата в СОС „при наличие на широк консенсус“. „Чухме изявление от всички групи без ИТН, че са склонни да се търси временно решение за срок от 6 месеца, до юли, за да заработи СОС, тъй като градът е в аварийно състояние. Надяваме се разумът най-после да вземе връх и да започнем да си говорим в залата, а не през медиите. Всякакви инсинуации, че има някакво съглашателство и „сглобки“, са абсолютна спекулация. Още не се обсъждали темата за формирането на комисиите, въобще не сме стигнали до това“, поясни Таков.

Днешният опит за избор на председател е осми поред. Както и предишното заседание на 25 януари, и днешното се очакваше с повишено внимание, тъй като се появи информация, че този път гласуването ще завърши с положителен резултат. Миналата неделя общинският съветник от групата на БСП Ваня Григорова заяви, че в СОС вече имало „що-годе пълен консенсус“ да бъде подкрепен за председател един от хората в коалицията ПП-ДБ-СС. На 25 януари Цветомир Петров за пръв път бе предложен за поста. Тогава той не успя да събере поне 31 гласа от 61 общински съветници, а получи 26. Неговата група е от 23 души, а впоследствие проф. Вили Лилков призна, че той и двамата му колеги от „Синя София“ също са подкрепили Петров.

След изявлението на Ваня Григорова от централата на БСП разпространиха съобщение от името на партийното ръководство. Според него не се водят разговори с общинските съветници от групата на ПП-ДБ-СС и с ГЕРБ за общо мнозинство в СОС. „Във връзка със зачестилите спекулации и множество журналистически въпроси, заявяваме: БСП не води разговори за съставяне на общо мнозинство с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет. Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС – Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни“, се казваше в позицията.

От ГЕРБ също разпространиха съобщение, че днес техните общински съветници няма да подкрепят кандидата на ПП-ДБ-СС. „Представителите на ГЕРБ в София сме заявявали многократно в публични позиции, че мнозинството в СОС е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев! Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите! ГЕРБ-СДС запазва позицията си на опозиция в София“, се казваше в съобщението. Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че предпочита в София да се проведат нови местни избори. Борисов и ГЕРБ все по-често говорят за предсрочен вот в столицата, откакто стана ясно, че съдът е наредил проверка на всички секционни протоколи.

Слави Трифонов, чиято партия ИТН има 3-ма общински съветници в София, също отрече, че неговите хора ще подкрепят Петров или друг кандидат на ПП-ДБ-СС. „Общинските съветници от ИТН ще гласуват за Пламен Данаилов, нашия кандидат за председател. Както правиха 7 пъти до сега. Така че в това “всички”, за което говори Ваня Григорова, не се включват нашите общински съветници“, коментира Трифонов във Фейсбук.

Ако днес не бе избран председател, на 13 февруари СОС влизаше в казуса дали общинският съвет трябва да се разпусне и да се организират нови избори за общински съветници. Както е известно, партиите и коалициите в парламента на София стартираха опитите си да си намерят шеф на 13 ноември м.г. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация „ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет“. Юристи спорят дали след 13 февруари СОС влиза в ситуация, че вече 3 месеца не се е събрал за втори път или сбирките до момента могат да се броят за повече от едно заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *