Почина рок легендата Тина Търнър

Рок легендата Тина Търнър почина на 83-годишна възраст след дълго боледуване. Американската певица бе с влошено здраве през последните години, слад като беше диагностицирана с рак на червата през 2016 г. и ѝ бе направена имаше бъбречна трансплантация през 2017 г.

„Тина Търнър, „Кралицата на рокендрола“ почина мирно днес на 83 години след дълго боледуване, в дома си в Куснахт близо до Цюрих, Швейцария. С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание”, написа представител на Търнър.

Родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нетбуш, щата Тенеси, Търнър се утвърди на сцената и разшири дела на чернокожите жени в рокендрола. Тя дотолкова определяше тази епоха в музиката, че Мик Джагърпризна, че се вдъхновява от нейните бързи, енергични изпълнения на живо.

След близо 20 години работа със своя съпруг Айк Търнър тя започва да работи сама и се превръща в една от определящите поп икони на 80-те години с албума Private Dancer.

Тина е разказвала, че е брала памук със семейството си като дете. Тя пеела в църковния хор на градчето и като тийнейджър опитва да се присъедини в групата на Айк в Сейнт Луис. Той обаче ѝ отказва, докато тя не грабва микрофона и изпява You Know I Love You на Би Би Кинг.

След като вокалният ѝ талант става очевиден, Айк й дава сценичното име Тина Търнър (и го запазва като търговска марка, в случай че тя го напусне). Той обаче бързо започна да злоупотребява и когато Тина се опитва да напусне групата той я пребива.

„Връзката ми с Айк беше обречена в деня, в който разбра, че аз ще му правя пари – пише Търнър в биографията си от 2018 г. My Love Story. – Той имаше нужда да ме контролира, икономически и психологически, така че никога да не мога да го напусна.“

Дебютът ѝ в сингъла на Айк A Fool in Love през юли 1960 г. пробива,  до Топ 30 на САЩ, а техните изпълнения на живо ги правят истинска сензация. През 1964 г. те подписват с Warner Bros imprint Loma Records, който издава първия им албум в класациите: „Live! Шоуто на Айк и Тина Търнър“.

През втората половина на 60-те дуетът е ухажван от много от най-големите имена на рока. Фил Спектър продуцира сингъла River Deep-Mountain High от 1966 г.; те пеят като подгряващи на Rolling Stones във Великобритания и САЩ, а други звезди, включително Дейвид Бауи, Слай Стоун, Шер, Елвис Пресли и Елтън Джон, им гостуват в дома им в Лас Вегас.

Айк и Тина печелят „Грами“ през 1970 г., а през 1976 г. Търнър напуска съпруга си, който постоянно я бие и тормози. Последният й сингъл с групата е Baby, Get It On, от филмовата адаптация от 1975 г. на рок операта Who’s Tommy, в която тя играе ролята на Acid Queen.

След развода, финализиран през 1978 г., Тина Търнър остава само с два автомобила и правата върху сценичното си име. „Айк се бори малко, защото знаеше какво ще направя с него“, каза тя в документалния филм „Тина“.

Певицата започва супер успешна индивидуална кариера, особено в периода 1984-1992 г. През 1985 г. тя получава три награди „Грами“, а видеоклиповете ѝ са сред бестселърите в музикалния бранш. По онова време Търнър сътрудничи с Брайън Адамс, Дейвид Боуи, Марк Нопфлър и Мик Джагър.

Тина Търнър играе и в киното – през 1985 г. участва в „Лудия Макс III“. Тя посети и България – през 1981 г., когато изнесе концерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *