“Поведението на ИТН е разбираемо – мафията губи държавата“

За депутата от ПП Михал Камбарев те са свързани със скандала на ГКПП “Капитан Андреево“. Ситуацията е оптимистична – след изтеглянето им вече ни олекна, казва той

 

„Законът за КПКОНПИ беше обсъждан на много широко ниво. Присъствах на дискусиите за този закон. Това, което се случваше, беше, че имаше организирани срещи на коалиционните партньори, на които да седнем и да си кажем: „За този член мисля така, нека да добавим този член“. ИТН просто не идваха. Те не участваха в целия процес. Не желаеха може би. Смятам, че имат своите притеснения може би свързани с антикорупция на някои от техните покровители. От друга страна, смятам, че има връзка между „Капитан Андреево“, ИТН и ситуацията в момента. Тяхното поведение за мен е разбираемо – мафията губи държавата.“

Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Михал Камбарев в интервю за БНТ днес, попитан за острата реакция на бившите коалиционни партньори в управлението от „Има такъв народ“ срещу внесения за обсъждане проектозакон за КПКОНПИ и други инициативи на ПП.

За „Капитан Андреево“

Избухналия скандал с опита за подкуп на шефа на Агенцията по храните и един от зам. земеделските министри „за да остане всичко както е“ на ГКПП „Капитан Андреево“, където частна фирма години наред проверява храните, Камбарев коментира така:

„Проблемът е полурешен. Мафията, на която сме взели този бизнес, се опитва всячески да си върне бизнеса. Това е напълно разбираемо. „Капитан Андреево“ е вторият по натовареност пункт в света, най-натовареният в Европа. Имайки предвид, че това е входната врата към Европа, надявам се сами всички можем да разберем колко важна, стратегическа е тази граница и ако мафията я притежава, тя може да вкарва в Европа каквото си пожелае – от наркотици през хора, без никакъв контрол. Нормално е там битката да е огромна и в момента тя се води.

Опитаха се да подкупят първо Даскалов, след това зам.-министъра Христанов. За мен тези двама човека са герои. Първо се опитаха да ги подкупят, не стана. След това се опитаха да ги заплашат. Видяха, че и така не става. В момента мафията активизира абсолютно всичките си бутони и това е причината (да се иска) правителството да падне“.

Според Камбарев обаче ситуацията е „по-скоро оптимистична“, защото „след изтеглянето на ИТН вече ни олекна. Няма кой и какво да ни спира. Да, продължаваме да търсим 12 депутата, които да ни подкрепят, но съм оптимистично настроен, че ще се намерят, поради естеството на гласуванията, които предстоят. Всеки може да говори със съседния депутат и да му каже: „Ей, виж, предстоят много важни гласувания“.

Според него най-важното сега е одобрението на актуализацията на бюджета, а не изборът на нови министри на мястото на четирите места, които ще бъдат овакантени от хората на ИТН.

„Имаме много по-горещи картофи във фурната – каза той за евентуалните нови имена на министри. – Трябва да намерим достатъчно гласове първо за бюджета. Ако намерим достатъчно гласове за бюджета, това означава, че ние вече имаме мнозинство, което означава, че можем да продължим с останалите реформи.“

На този етап управляващите преговарят за подкрепа само с депутати от ИТН.

„Диалогът се води на тази база: не „Дайте да намерим два гласа“, а „Това според теб смислено ли е, трябва ли да се подкрепи?“, „Реформата в КПКОНПИ трябва ли да се подкрепи? Важно ли е за теб?“, „Това, което се случва на границата притеснява ли те? Смяташ ли, че трябва да се борим с него?“, обясни Камбарев и отново каза, че е оптимист и смята, че в ИТН има депутати, които наистина са повярвали в идеята, че трябва да работим за тази държава.

Евентуалното отцепване на депутати от парламентарната група на ИТН не ги прави предатели, смята той.

„Не ги наричам „предатели“, а „народни представители“. Това, че твоята мисъл вече е различна от тази на твоята парламентарна група не би трябвало да те ограничава да направиш правилните изводи. Смятам, че обратното е притеснително – ако имаме едни парламентарни групи с едни лидери, които налагат мнение на хората, които са вътре. Това е по-опасното за мен.“

Законът за КПКОНПИ

„Вече е входиран законът за КПКОНПИ. С ДБ сме в много добри отношения. В постоянен диалог сме. Те работят много усилено и по други проекти, с които заедно работим. Всичко е изкомуникирано, там няма никаква драма – увери Камбарев. – БСП също ще ни подкрепи, за личността на Бойко Рашков също.“

Според него кандидатурата на вътрешния министър за шеф на Антикорупционната комисия е „изключително добра, поради историята, която има“. „Първо, Бойко Рашков беше човекът, който се изправи и до известна степен спря купения вот. Досега никой не е имал смелостта да го направи. Бойко Рашков се изправи срещу високите етажи на властта. Той арестува Борисов. За мен той се е доказал, има смелост и желание да се бори“, каза Камбарев.

За него решението за ареста на бившия премиер Бойко Борисов е било правилно и взето на база доказателства. Съдът го отмени, но това решение не е окончателно, чака се горна инстанция, тъй като в момента се обжалва, припомни депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *