Нинова с 4 варианта за изход от кризата

На днешното заседание на Националния съвет на БСП председателят на партията и вицепремиер Корнелия Нинова очерта 4 варианта в сегашната политическа ситуация.

По думите й първият е правителство на малцинството, което е трудно, но не невъзможно. Според нея си заслужава да се опита този вариант, за да се приеме актуализацията на бюджета, чрез която да се осъществят икономическите и социални мерки и да се задейства плана за възстановяване и развитие, който изисква промяна в около 20 закона, т.е. наложително е да има действащ парламент.

Тя посочи като втори вариант ново правителство в рамките на този парламент. „Първо мандат биха получили Продължаваме промяната. Те категорично са заявили без ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Оставаме отново в същия формат, в който сме и сега, без ИТН. Втори поред за даване на мандат са ГЕРБ. Те са в изолация и не сме чули още никой да иска да прави коалиция с тях. За нас това също е невъзможно“, обясни ситуацията Нинова, цитирана от „Епицентър“.

Тя допълни, че третият мандат е по избор на президента, но за него вече има желаещи, а именно ИТН. „ Това изглежда нелогично. Да събориш кабинет, да не подкрепяш правителство на малцинството, да хвърляш държавата в хаос, за да получиш третия мандат и пак да направиш правителство на малцинството е нелогично. Това е загуба на време, на ресурси“, каза още Нинова.

По думите й третата възможност са нови избори, но това би било фатално. „Такива избори биха били възможни през септември – октомври. На прага на тежка зима, на пропуснато лято, без компенсация за доходите и икономиката“, допълни аргументите си против председателят на БСП.

Четвъртият вариант, който е и нейното предложение, е за изготвяне на програма на правителството и посочване на хоризонт за дейността му. „Както знаете един от недостатъците на сегашното правителство е, че нямаме програма. Много пъти го поставяхме този въпрос пред всякакви формати. Не е нормално толкова време да нямаме програма. Нека обмислим вариант БСП да покани на разговори досегашните коалиционни партньори, включително ИТН с предложение да направим програма с много ясно разписани стъпки какво ще направим оттук нататък с оглед на ситуацията. И да сложим хоризонт на такова правителство. Помислете дали да не предложим такъв вариант и хоризонт до края на годината“, заяви Нинова.

Който казва, че сега ни трябват избори е политически идиот. Тази позиция изрази народният представител от БСП Драгомир Стойнев преди заседанието на Националния съвет на червената партия. Бъдеще имат политиците, които обединяват, а не разделят, смята той.Някои казват, че е дошло време разделно, но е време за единство и обединение на нацията, убеден е Драгомир Стойнев и е категоричен, че „ще спечели политикът, който успее да обедини нацията.

„Затова и БСП не бива да е от тези партии, които ще разделят, смята още депутатът. По думите му партията се е доказала, че може да обединява. Не важна е властта, а спокойствие на хората за цената на хляба, тока и зеления преход, по мнението му.Държавата има нужда от правителство и БСП трябва да остане в тази коалиция, смята още Стойнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *