Пламен Георгиев се обяви за жертва на политически ПР

Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и консул във Валенсия Пламен Георгиев обяви, че отзоваването му от поста е с цел политически пиар. Той бе пратен в Испания от правителството на ГЕРБ след скандал с имотите му у нас. В сряда премиерът Кирил Петков обяви, че се слага край на политическите назначения във Външно министерство и предложи правителството да отзове Георгиев.

Пред бТВ бившият вече консул заяви, че все още не е получил официално уведомление. Прочел само съобщение от министерството, както и медийните публикации.

Считам, че причината е очевидна, явно някой иска да си прави пиар на мой гръб. И се получи – виждате, че всички медии вчера говориха за това. Аз мисля, че редното и нормалното беше да бъда уведомен, защото все пак аз съм генерален консул в тази държава. Аз можех да започна вече да си правя срещите с местните власти, за да мога все пак да си взема довиждане с тях. Това е нормалният начин„, заяви той.

По думите официално изтъкнатата причина била абсурдна – че е надвишена квотата за назначения на хора, които не са дипломати. Според Георгиев нямало основание да бъде освободен на база въпросната наредба.

Ясно е – реваншизъм. Реваншизъм на хора, на които съм засегнал интересите. Антикорупционната комисия запорира имущество за повече от 2 млрд. лв. Отнемаха се съшо десетки милиони и очевидно сме засегнали интереси и сега тези хора явно вече са близки до властта„, каза той.

Тезата, че е атакуван от хора, чийто интереси е засегнал, Георгиев повтаря от години. Той говореше по същия начин и когато се разбра, че има незаконен навес в мезонета си в София. Тогава, като шеф на КПКОНПИ, той обяви, че нямало да се обяснява. След това обаче навесът бе премахнат, а Георгиев замина за Валенсия отново със скандал, след като се разбра, че владее испански само на начално ниво.

Сега той заяви, че премахването на навеса било нужно, за да се намали напрежението.

Бе станала невероятна обстановка, в която бях принуден да предприема някакво действие. Факт е, че тези навеси не фигурират в проекта, те обаче са били узаконени с Акт 16„, обясни той. Георгиев допълни, че вероятно ще обжалва отзоваването си, но няма намерение да се връща на тази работа.

До избухването на скандала с имота неговата кариера вървеше нагоре. След като прокурор в Софийската градска прокуратура той отказа да образува дело заради записа с Бойко Борисов по делото „Мишо Бирата“, стана заместник-министър на правосъдието, а след това и шеф на КПКОНПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *