Вучич: Сърбия прави всичко възможно да спре тормоза над нашия Новак

Съдът в Мелбърн ще гледа жалбата на Джокович в понеделник

Сагата около пътуването на Новак Джокович до Австралия и недопускането му на територията на Зеления континент премина на държавно ниво. Подкрепа за световния №1 в тениса изрази лично президентът на Сърбия Александър Вучич. В официално изявление, разпространено от Белград късно снощи, държавният глава на западната ни съседка заяви:

„Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия е с него и че нашите служби правят всичко възможно да прекратят незабавно този тормоз спрямо най-добрия тенисист в света.“

34-годишният белградчанин пристигна в Мелбърн половин час преди полунощ местно време в сряда срещу четвъртък (около 14:30 ч. наше време вчера), след като ден по-рано обяви публично, че е получил медицинско позволение от щата Виктория да участва в Australian Open без поставена ваксина срещу COVID-19. Само че 20-кратният шампион от Големия шлем така и не можа да премине граничния контрол на летище „Туламарин“, след като местните власти установиха разминаване в подадените от него документи за виза и в крайна сметка му отказаха достъп до страната.

„Правилата са много ясни и важат за всеки. Човек трябва да има медицинско разрешение. Той нямаше валидно такова за виза. Обадихме се на границата и там бяха предприети всички необходими мерки“, заяви премиерът на Австралия Скот Морисън на нарочно свикана пресконференция рано в четвъртък.

Министър-председателят направи и много любопитно разкритие, заявявайки, че Новак Джокович всъщност никога не е получавал медицинско изключение за неваксиниране срещу коронавируса.

„Искам да благодаря на служителите на граничните власти за това, че приложиха стриктно политиката на правителството. Влизането в страната изисква двойна ваксинация или медицинско изключение. Бях информиран, че такова не е налично в неговия случай, в резултат на което той е обект на същите правила като всички останали. Също така искам да подчертая, че това е изключителна отговорност на пътуващия. Негово задължение да подсигури всички необходими документи, изисквани от нашето законодателство“, каза Морисън.

Здравният министър Грег Хънт пък обясни, че отказът за виза на Джокович е следствие от „детайлен преглед на молбата за издаване на медицинско изключение и доказателствата зад нея“. Той добави, че сърбинът е свободен да обжалва това решение, но „щом някой няма виза, той трябва да напусне страната“.

След като прекара над 8 часа в изолирано помещение на летището, за да бъде разпитван от гранична полиция, тенисистът бе преместен в хотел в предградието Карлтън, където трябва да изчака уреждането на полет обратно към Европа. От екипа на Новак Джокович съобщиха, че адвокатите му вече обжалват в съда депортирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *