Пици, колбаси и сладкиши – най-вредните замразени храни

Все пак замразените храни не винаги са нездравословни, посочи диетолог

Пицата и преработените храни са вредни за здравето като цяло и за сърдечната функция в частност, предупреди шведският диетолог Сигне Суонфелд. Тя изброи замразени храни, които представляват риск за здравето в интервю за The Sun.

Суонфелд посочи, че замразената пица е една от най-нездравословните храни. Това се дължи на факта, че пълнежът ѝ е направен от ултрапреработено месо, което е с високо съдържание на наситени мазнини и натрий, които повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

По същата причина диетологът препоръча да не се злоупотребява с колбаси и замразени готови ястия, които е достатъчно да се затоплят в микровълновата. Не по-малко опасни, според специалиста, са замразените сладкиши. В допълнение към наситените мазнини, те съдържат добавена захар, което води до затлъстяване и увеличава риска от диабет тип 2.

Освен това диетологът призова за намаляване на консумацията на дълбоко замразени пържени храни, тъй като те обикновено съдържат голямо количество консерванти. Суонфелд отбеляза, че замразените храни не винаги са нездравословни.

„Има много страхотни опции за замразена храна, които са пълни с хранителни вещества и диетични фибри“, каза тя. Това според нея важи за замразения пълнозърнест хляб и плодовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *