Патриарх Неофит е в тежко здравословно състояние и само чудо може да го спаси, предаде „Уикенд“, като се позова на църковни лица и медици. Негово Светейшество е настанен във Военномедицинска академия заради заболяване на белите дробове, гласи официалното съобщение на Светия Синод от сутринта на 29 ноември.

Оттам не уточниха кога висшият архиерей е постъпил в болница, но в безпрецедентно за Църквата изявление призоваха „клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква“. На дипломатически църковен език за съжаление тези думи означават, че положението на 78-годишния патриарх е критично.

За разлика от Ватикана, които отдавна са възприели подхода да огласяват истината за здравословното състояние на папата, независимо какво е, то Българската православна църква е възприела комунистическите традиции отпреди 1989 г. болестите на Негово Светейшество да се държат в строга тайна, да не се казва истината на обществеността и когато положението стане много критично, с половин уста да се информира, че патриархът е в болница.

Точно преди 10 години Русенският владика Неофит бе избран за наследник на патриарх Максим, който бе начело на БПЦ цели 41 години и почина на достолепната възраст от 98 г. Сега обаче в Синода са притеснени, че може да се наложи да бъде свикван Църковен събор за избор на нов предстоятел, ако нещо фатално се случи с Негово Светейшество.

„Молете се за чудо! Бог винаги е бил милостив към дядо Неофит и много пъти го е изцерявал. Бог чува молитвите ни и дано даде здраве и сили на патриарха“, сподели пред „Уикенд“ висш духовник.

По информация на „Уикенд“, дядо Неофит е постъпил в болница преди повече от 10 дни. Той не е се появявал повече от един месец, като последната му публична изява бе срещата с вече бившата кметица на София Йорданка Фандъкова на 25 октомври. От тогава патриарха не е излизал пред камерите и не е провеждал официални срещи.

През ноември обаче имаше няколко индикации, че ситуацията в Българската православна църква е разклатена заради влошаващото се здраве на патриарха. Светият Синод, без дядо Неофит и в почти пълен състав, се срещна извънредно на 22 ноември с президента Румен Радев, като за важните разговори не бе съобщено предварително, а чак след това. Източници на „Уикенд“ от Българската Патриаршия довериха, че официалният повод за срещата е бил да се обсъди укрепването на диалога между държавата, църквата и българските общности зад граница.

Истинската причина обаче е била, че владиците са информирали държавния глава за тежкото здравословно състояние на Негово Светейшество. Синодът проведе същия ден и друга знакова среща – с новоизбрания председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който от години като депутат се е ангажирал да помага на Православната църква при нейни проблеми с държавните институции.

Срещите от страна на Синода бяха ръководени от най-старшият сред владиците, които пристигнаха в столицата – Великотърновският митрополит Григорий. Другите двама, които ръководят най-отдавна епархии – Йоаникий и Йосиф, не присъстваха. Първият отдавна е тежко болен, а вторият ръководи епархията в САЩ, Канада и Австралия и засега остана в Ню Йорк.

През този месец дядо Неофит направи три обръщения към българския народ, но без да се появява публично. Те бяха публикувани на сайта на Българската патриаршия. Негово Светейшество поздрави хората с Деня на будителите на 1 ноември, на 15 ноември отправи обръщение по случай началото на Рождественския пост, а на 21-ви поздрави православните българи с Деня на християнското семейство – Въведение Богородично.

Тревожен сигнал, че нещо притеснително се случва с дядо Неофит бе даден и по време на храмовия празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 23 ноември. Безпрецедентно тогава почти всички владици се събраха в София и служиха заедно в катедралата, а патриаршеският престол в църквата остана празен.

Запознатите с църковните деца разкодираха този знак, че за съжаление Светият Синод се готви за най-лошото и вече се обсъждат имена за наследник на патриарха. Досега патриарх Неофит винаги е присъствал на храмовия празник на патриаршеската катедрала, а когато здравословното му състояние не позволява лично да отслужи литургията, той седи на престола или пък стои прав, подпиран от духовници.

На тазгодишния празник и това не се случи, което притесни държавници, духовници и миряни.

През половината време от своето 10-годишно служене като патриарх, дядо Неофит многократно бе приеман в болници заради влошено здраве, заради операции или планови изследвания. Преди известно време той падна и счупи бедрената си кост и се наложи да бъде опериран.

От дълги години владиката страда от сърце, от високо кръвно, от диабет и ревматизъм и изпитва силни болки в краката и кръста, които му пречат да ходи безпроблемно. Затова и пристъпва приведен едва-едва и се налага да бъде прикрепян. Силни обезболяващи и комбинацията от тях карат Неофит да страда от мозъчна мъгла, забавени движения и муден говор.

Често страничните ефекти от тези медикаменти се проявяват в неврологичния статус на пациента, предимно в напреднала възраст, какъвто е случаят с патриарха. Възможно е дори състоянието да прилича на инсултно, макар болният да не е получавал удар, обясниха медици пред „Уикенд“.

Още като млад епископ Неофит, чието светско име е Симеон Димитров, заболява от левкемия. За щастие тежката болест е хваната от медиците в начален стадий и след продължително лечение преди 30 години той влиза в ремисия. За съжаление обаче поради напредналата възраст на патриарха, през последните две години болестта се възвръща и предизвиква поражения върху и без това разклатеното здравословно състояние на Негово Светейшество, твърдят медици.

Николай Пловдивски се готви за патриарх

10 владици може да претендират за мястото на дядо Неофит, но само петима имат шансове да влязат в битката за короната.

Винаги, когато патриархът постъпи в болница в критично състояние, изниква въпросът кой евентуално може да го наследи начело на БПЦ, ако се случи неизбежното.

Според Устава на Църквата има само две условия пред кандидатите за патриарх – да са навършили 50 години и да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години. Третото условие е малко по-субективно – кандидатът да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Синодът се състои в момента от 15 членове заедно с Негово Светейшество. При необходимост 14 владици се събират, за да свикат патриаршески избирателен църковен събор, като всички те заедно с епископите, светски и духовни представители от всяка от 15-те епархии, представители на манастирите и духовните училища гласуват на събора. Поне седмица преди събота Светият Синод с тайно гласуване избира трима кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на условията.

Проверка на „Уикенд“ установи, че десет от 14-те владици отговарят на изискванията да са навършили 50 години и от поне 5 години да са с митрополитски сан. Петима от тях обаче са над 70-те, а някои дори са прехвърлили 80-годишна възраст.

Ветеранът по възраст сред владиците – Игнатий Плевенски е на 85 години, следван от Йоаникий Сливенски, който е на 84 и от години едва се държи на краката си и почти не участва в църковния живот. В България митрополитите и патриархът служат до живот, освен ако не решат да подадат оставка, но това се случва много рядко с тежко болни владици.

Йосиф Американски също е сред ветераните в Синода – той е на 81 години. Гавриил Ловчански и Григорий Търновски са на по 73 години, отдавна са владици и са сред дейните висши духовници. Те реално може да участват в битката за патриарх, но се предполага, че дори и да се кандидатират, нямат особени шансове. Дядо Гавриил вече бе кандидат за патриарх през февруари 2013 г., когато бе победен от Неофит. Той не е особено долюбват от клира.

Според „Уикенд“ най-големи шансове да сложи златната патриаршеска корона има Пловдивският митрополит Николай. Въпреки спорната си репутация, въпреки прословутия си златен „Ролекс“ и някои скандални изявления в миналото, той има много поддръжници не само в своята епархия, но и в църковните среди като цяло и поддържа много добри отношения с държавната власт.

Николай е на 54 години и е владика от 17 години, като има много солиден стаж и позиции в Синода и в Църквата. Смята се, че Николай Пловдивски се ползва с протекциите на доста важни и влиятелни политици. Евентуален проблем при него обаче би могла да се окаже „руската връзка” и прословутата му любов към лукса във вид на скъпи автомобили и часовници, достойни за олигарси, коментират източниците.

Още четирима владици от т.нар. младо поколение в Светия Синод може да претендират за наследници на дядо Неофит при фатален изход. Това са Даниил Видински, Григорий Врачански, Наум Русенски, Йоан Варненски. И четиримата влязоха в Синода преди малко повече от пет години и минават за „младежи“ сред синодалните старци, макар да са малко над 50-годишни.

Четирима от сегашните членове на Синода автоматично отпадат от битката. Доростолският владика Яков е на 52 години, но не е служил 5 години като митрополит. Едни от най-харесваните митрополити сред миряните, които са и доста отворени към света – Антоний Западноевропейски, Киприан Старозагорски и Серафим Неврокопски имат стаж като владици, но са под 50 години.

Дай Боже и този път благият патриарх Неофит да има и духовни, и физически сили да преодолее тежката болест и отново да се изправи на крака и да служи, както и досега, достойно на Бога и на Православната църква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *