Олиото поскъпна с над 70% за шест месеца

Цената на олиото за шест месеца е поскъпнала с повече от 70% в България. Според борсови експерти причина за това са коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа, предаде БНТ.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят изгодно суровина, за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледа вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година.

„След като прибраха реколтата, ценовите котировки тръгнаха някъде между 550 600 лева за тон без ДДС. В момента някъде цената, вероятно им се иска на продавачите, е да мине 1000 лева“, каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма.

„Ние къде от нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове, повечето производители още в периода преди нова година са продали слънчогледа“, каза селскостопанският производител Ангел Вукодинов пред БНТ.

А търсенето му расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството , а това би довело до още по висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция. „В момента сме стигнали в някакви пикови ценови равнища, навярно колкото повече се доближаваме до жътва, нещата би следвало да се успокояват“, смята доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време купувачи намират алтернативни начини да се справят с поскъпването. „Въобще не ме притеснява олиото, ако иска да расте. Ние пържим картофи с мас“, казва Диана Стоянова.

Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *