Шефът на „Пирогов“: 10 дни лекувахме починалия гръцки студент

Спешният институт е разделен на 2 – близо 60% за болни от ковид и 40 на сто от леглата – за останалите пациенти

 

Гръцкият студент, за когото се твърди, че е починал след ваксиниране с „АстраЗенека“, е бил лекуван над 10 дни в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а името му не фигурира в единния регистър за ваксинация, потвърди шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Той увери, че колегите му в Клиниката по неврохирургия са положили всички усилия да спасят младия мъж, но той е издъхнал вследствие на травматичен инцидент и придружаващи заболявания.

По повод третата вълна на епидемията от коронавируса, медикът коментира, че в неговото лечебно заведение засега няма нито един върнат пациент. „Всички се лекуват адекватно. Не мисля, че някой може да се оплаче от грижите“, каза той пред БНР.

Независимо, че нямаме най-строгите мерките, хората разбират посланието. Искаме просто да намалим натиска върху болниците и най-вече в интензивните сектори в тях. Леглата там не са безкрайно много, напомни той.

В „Пирогов“ са открити легла и в момента те са близо 500, а интензивните – близо 60, от които повечето са на апаратна вентилация.

Повече от 60% от болните в института са с ковид-инфекция. „Болницата е разделена на две – за ковид и за всички други спешни състояния“, уточни проф. Балтов.

По повод данните, чеБългария се намира на трето място по смъртност в света, той коментира, че данните на различните държави се дават по различно време и на това се дължи черната статистика. „Не може да се прехвърля цялата отговорност на здравните власти. Ние лекуваме последствията от неразумното поведения на българина. Всеки трябва да си носи отговорността“, категоричен е той.

Шефът на най-голямата спешна помощ отново пусна „зелен“ коридор за ваксинация, като каза, че нямало нужда от специална информационна кампания, защото отношението на българина към имунизацията буквално се обърнало за 1 месец и сега над 50 на сто имали намерение да си поставят дозите. Проф. Балтов очаква по-бърз развой на процеса през април.

„И Борис Джонсън се ваксинира с „АстраЗенека“, напомни той по отношение на векторния препарат. И коментира, че там, където има най-строг ред и правила, там върви и най-гладко процесът по ваксинирането.

„Днес е хубаво времето, разходете се, елате за ваксина“, апелира проф. Балтов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *