Няма лев за магистрали, търсят се милиарди

Пари за строителството на магистрали няма, тепърва ще трябва да се търсят милиарди.

Това стана ясно от заседанието на работната група за обсъждането на големите инфраструктурни обекти. То бе свикано от вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов и в него участват председателите на Агенция „Пътна инфраструктура“, Института по пътища и мостове и  държавното предприятие „Автомагистрали“.

Караджов поиска отчет за напредъка на най-важните пътни артерии, за финансирането и за сроковете на завършване.

В момента „Автомагистрали“, на която бе възложено довършването на „Хемус“, има само 2 млн. лева в сметките си, а АМ“ Струма“ е далеч от завършване заради участъка в Кресненското дефиле, за нея изобщо не е сигурно дали ще могат да се вземат евросредства.

По време на заседанието вицепремиерът пусна видеозапис, който показва ужасяващи кадри от строителството завещаната от ГЕРБ магистрала „Европа“ – пътя от София до Калотина (границата със Сърбия). На него се вижда липса на табели, изцапани и липсващи знаци и светлоотразители, лежерни мрежи, „предпазващи“ трафика от изкопи и бездни.

От АПИ бяха категорични, че са давали предписания на изпълнителя  – „Щрабаг“, но в договора не били предвидени санкции за лоша „временна организация на движението“.

„Той строи като башибозук, а ние нищо не можем да направим“, подчерта Караджов.

Шефът на Дирекцията за национален строителен контрол Лиляна Петрова обяви, че фирмата ще бъдат глобена заради лошото състояние на строителната площадка.

Окончателният списък на пътните участъци, които ще бъдат поправяни тази година, ще бъде публикуван на сайта на министерството и на АПИ, съобщиха от МРРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.