Руснаци и араби са основните купувачи на „златните“ ни паспорти

Общо 103-ма „инвеститори“ в България

 

Общо 39 руснаци и 20 души от Близкия изток са основният контингент чужди инвеститори, които са се възползвали от защитаваната дълго време от ГЕРБ и ДПС схема със „златните паспорти“. Това показват данните от разследване на Красен Николов за Mediapool по темата.

Общо 103-ма „инвеститори“ в България са успели да се докопат до български паспорт, което им дава възможност за свободно движение в целия ЕС. През последните години на седем от т.нар. инвеститори гражданството е отнето, защото службите са извършили проверка и са открити фрапантни нарушения.

Най-честото основание за отнемане на паспорта е, че новоизпечените „български“ бизнеснеми са били крайно нетърпеливи да си върнат парите. В общия случай инвеститорите са купували държавни ценни книжа (т.е. държавен дълг) за минимум един милион лева, за да получат право да кандидатстват за „златен“ паспорт. ДЦК-ата обаче са продавани още преди настъпването на датата на падежа им, за да може инвеститорите да си приберат и парите, след като са взели паспорта.

В момента има 96 „инвеститори“, които все още притежават български паспорт – 40% от тях са руснаци. От страните от т.нар. Близък Изток са други 20 души. Има четирима ливанци и четирима иранци, трима египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, има инвеститор от Йемен, един саудитец… Двама сирийци са инвестирали в България в разгара на гражданската война в тяхната страна между 2015 и 2017 година.

Любопитно е как 57-годишен мъж със сирийско и руско гражданство е успял да получи и трети паспорт – този път български. Има мъж без гражданство (апатрид), който е решил да инвестира и се е сдобил с родина – България.

Сред представителите на бившия съветски блок по-осезаемо е присъствието на казахстанците (седмина) и украинците (четирима), които са получили златни паспорти. Има осем китайски инвеститори със „златен“ български паспорт, трима индийци, двама пакистанци и един виетнамец.

„Златни“ паспорти са получили и бизнесмени от екзотични дестинации като Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканска република. В тази компания на получатели на „златни“ паспорти попадат четирима американци, един израелец и един турчин.

От близо три години България упорства и не премахва схемата, въпреки настояването на евроатлантическите партньори. Отмяната на „златните“ паспорти се смята за едно от главните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи. В сряда Министерският съвет прие законопроекта на правосъдното министерство за отмяна на схемата.

Инвестиции няма

През последните две години Mediapool упорито се опитваше да разбере дали продажбата на български паспорти изобщо е довела до някакви значими инвестиции в страната. От събраната информация може убедително да се заключи, че реалните инвестиции почти отсъстват и така единственото друго логично обяснение за запазване на схемата на тази политическа цена остава корупционният елемент.

Вратичките в Закона за българското гражданство превръщат „златните паспорти“ в схема за печелене на комисионни и заобикаляне на европейските правила.

Към началото на 2021 година общо 96 чужденци са притежатели на български „златни паспорти“, след като са декларирали „инвестиции“ от поне два милиона лева в страната. Проблемът е, че 78 от тези чужденци не са направили никакви реални инвестиции. Те са си купили държавни ценни книжа, т.е. държавен дълг.

Голяма част от тези „инвеститори“ са продали своите ценни книжа, след като са си получили паспортите. Още по-фрапиращо е, че законът дава право за получаване на българско гражданство срещу внасяне на пари по сметка в българска банка. Общо шестима чужденци са се сдобили с български документи по този начин. Те нищо не са купили. Почти едновременно с придобиването на българско гражданство са получили възможност да си изтеглят парите и да заживеят в ЕС с българския паспорт.

Трети просто са купили скъп имот, а с това са получили и бонус паспорт.

Обобщените данни показват, че 90% от всички, които са получили български паспорт заради направените инвестиции, не са осъществили никакви инвестиции към началото на 2021 година.

Българските власти бавят вече две години и половина приемането на промените в Закона за българското гражданство, които биха прекратили тази схема.

В момента България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия, ако не прекрати възможностите за продажба на „златни паспорти“. През 2019 година ДАНС направи проверка на инвестираните средства в страната от притежателите на „златните паспорти“. В резултат на това агенцията поиска да бъде отнето гражданството на няколко души – руснак, трима египтяни, пакистанец и йорданец.

България е една от трите държави в ЕС, които продават гражданството си, въпреки нееднократното настояване на Европейската комисия и Европейския парламент за прекратяване на тази практика. Другите две държави са Малта и Кипър, срещу които вече има образувани наказателни процедури за нарушаване на правото на ЕС.

Съмненията по „Магнитски“

В края на август м.г. тогавашният служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов говори пред парламентарната комисия „Магнитски“ и само задълбочи съмненията за нередности около „златните паспорти“. Според него, ако има нарушения при раздаването на българско гражданство, те са при процедурата по т.нар. инвестиционно гражданство.

Въпросът към министъра бе зададен от депутата от ДПС Хамид Хамид. Той се интересуваше дали е установено, че санкционираният по американския закон „Магнитски“ политик от ДПС Делян Пеевски е оказвал натиск при даването на българско гражданство.

През юни 2021 г. Пеевски, бившият хазартен бос Васил Божков и свързаният с Пеевски висш служител на спецслужбите Илко Желязков станаха първите българи, санкционирани от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ заради „значима корупция“.

Сред мотивите, с които американското правителство обосновава санкционирането на Пеевски, са твърдения за корупция при раздаването на български паспорти. Няколко дни преди Нова година Делян Пеевски бе сред вносителите на законопроект за прекратянване на схемата за „златните паспорти“, въпреки че преди по-малко от година ДПС бе сред най-големите защитници на схемата.

Влияние в тези процедури от страна на друг санкциониран, бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков (спряган от някои медии като „лейтенанта на Пеевски“), също бе посочено в съобщението на американското финансово министерство.

Според съобщението Желязков е бил използван от Пеевски за „осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“.

Друго разследване на Mediapool показа, че членът на ВСС от кръга на главния прокурор Иван Гешев – Боян Новански, също е имал отношение към „златните паспорти“. Медията притежава документи, че той е бил упълномощен от петима чужденци, които са кандидатствали за получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Поне двама от тях са получили такова гражданство, като и двамата са руснаци.

Абсурдни схеми, но отнемането на паспортите става бавно

През 2019 тогавашният главният прокурор Сотир Цацаров започна открито да говори за проблемите с инвестиционното гражданство и дори да го критикува остро. Тогава той предложи отнемането на паспортите на Омру Махмуд Фаузи Дасуки (Египет) и Сахм Абдул Абдул Яги (Израел), защото не са изпълнили обещаните инвестиции.

Цацаров предложи и отнемането на гражданството за казахстанецът Каир Рахимов и за рускинята Галина Улютина, която е съпруга на вицепрезидента на ВТБ Юрий Соловьов. Нарушенията на тези двамата бяха разкрити при разследване на „Свободна Европа“.

През 2019 година след сигнал на ДАНС главният прокурор предложи отнемане на гражданството на родения в Кайро Магди Мохеб Камил Кассабгуи и пакистанеца Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани. Цялата процедура по отнемането на гражданството обаче трае между 2 и 3 години. През това време притежателите на българския паспорт могат да пътуват с него из целия ЕС.

Знаков е случаят с руснака Владислав Левицкий, който е получил български паспорт през 2016 година.

През 2010 година руснакът е купил български държавни ценни книжа за 1 милион лева. Четири години по-късно е купил ДЦК за още толкова пари и е станал кандидат за „златен“ паспорт в качеството си на крупен инвеститор. След по-малко от две години той получава паспорта.

Междувременно властите са пропуснали да забележат, че Левицкий всъщност е продал първата си порция ДКЦ още през 2012 година. Вероятно с тези пари той е купил отново ДЦК за един милион през 2014 година, които властите са сметнали за инвестиция от общо два милиона. След като всичко това става ясно, паспортът на Левицкий е отнет едва през октомври 2021 година – над пет години след издаването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *