Предизборно започна строеж и на участъка от бул. “Цариградско шосе” до ж.к. “Младост”

Без работен проект и дни преди местния вот започна изграждането на нови 6 км от околовръстния път на София от пътен възел “Цариградско шосе” до пътен възел “Младост”. Това се разбра от съобщение на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

По същия начин в понеделник започна изграждането на скоростния път Мездра – Ботевград без работни проекти дни преди местните избори на 27 октомври.

Инвестицията в разширението на околовръстното шосе на София е над 143 млн. лв. с ДДС. Средствата са от републиканския бюджет. Те бяха отпуснати от правителството, след като Йорданка Фандъкова обяви кандидатурата си за трети пълен мандат. Тогава тя каза, че “завършването на Софийския околовръстен път е стратегически приоритет за София, по който работата задължително трябва да продължи”.

Разширението на Южната дъга на околовръстното шосе започна по времето, когато Бойко Борисов беше кмет на София през 2006 г. Тогава цената на 1 километър излезе около 20 млн. лв., а днес вече надхвърля 24 млн. лв. За 13 години бяха построени около 10 километра на околовръстния път от бул. “България” до ж.к. “Младост”. Строителят неизменно е “Главболгарстрой” на Симеон Пешов.

От съобщението на АПИ става ясно, че реалното строителство на обекта не е започнало, а в момента се извършва подготовка за същинските строителни работи.

Причината е, че договорът с избрания изпълнител “ГБС – Инфраструктурно строителство” АД е подписан на 20 юни 2019 г., но влиза в сила след като бъдат осигурени парите от държавния бюджет, което става в началото на септември. Няколко дни по-късно – на 16 септември 2019 г., ГБС подписва договор с подизпълнител за проектирането на участъка. Това е “Пътпроект 2000” на Любен Симеонов. Компанията нашумя в началото на годината с незаконни сондажи за бъдещето трасе на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Съгласно договора компанията има срок от 180 дни, за да изготви техническия проект, който изтича през март догодина.

Предвижда се отсечката от съществуващия двулентов път на околовръстното на София да стане с по 3 ленти за движение в посока (общо 6 ленти), както и да има две локални платна за движение плюс тротоари.

Началото на проектния участък е при 35-и километър, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. “Цариградско шосе” и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и километър, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път.

Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез четири пътни възела – п. в. “Стар Лозенски път”, п. в. “Патриарх Герман”, п. в. “Самоковско шосе”, п. в. “Младост”.

Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над реките Искър и Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и други.

По договор ГБС трябва да изгради участъка от 6 км до края на 2021 г., е посочено в съобщението на АПИ.  Строителният надзор на обекта ще се осъществява от обединение “СОП- Юг 2018”, в което участват “Консултантска инженерна група” ООД, “Айси Консулентен Цивилтехникер” ООД, “Ипсилон Консулт” ЕООД, “Пи Ес Консулт” ЕООД и “Тренкадис” ЕООД. Договорът с тях е за 1 856 808 лв. с ДДС.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите “Струма” и “Тракия” и ще се улесни транзитният трафик от магистрала “Европа” (Калотина – София), както и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *