Нинова уволни знаков журналист от в. ”Дума”

Министър Корнелия Нинова, лидер на БСП в оставка, е уволнила знаков журналист от партийния вестник „Дума“. Става въпрос за Велиана Христова, позната на цялата гилдия като един от най-информираните и знаещи редактори в ресорите „Образование“ и „Култура“. За това съобщи самата журналистка и колеги от вестника.

Христова разкри в сряда, че е станала жертва на саморазправа заради организирането на подписка срещу ръководството на Столетницата по повод тиражирани от него неистини на последното заседание на пленума, присъствено, където се разбра, че „Дума“ всъщност се готви за закриване.

„Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление“, написа журналистът след като е получила уведомлението си за прекратяване на трудовите отношения с „Дума“. Главен редактор на изданието е шефът на Съюза на писателите, а отскоро първи негов заместник е Нора Стоичкова.

Заради уволнението на Велиана Христова гилдията поде петиция-подписка със следното съдържание:

„Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник „Дума“ Велиана

Христова – едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до НС на БСП в качеството й на синдикален лидер на СБЖ в редакцията.

Писмото е писано от 30 от общо 34 работещи във вестника и цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Корнелия Нинова по адрес на медията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *