Не изхвърляйте листата на морковите

Много хора не знаят, че листата на морковите съдържат множество полезни вещества и витамини

 

Всички знаем как всъщност изглежда един истински морков. По сергиите и магазините този зеленчук твърде рядко се продава със зелената си част. А дори и да се продаваше така, много от нас пак щяха да ги премахнат преди консумация. Листата на морковите са изключително полезни. Но само ако сте сигурни, че морковите не са третирани с химикали, пише zdrave.to.

Някои смятат, че зеленината е отровна заради леко горчивия вкус. Притесненията идват от наличието на алкалоиди, но те се съдържат и в много зеленчуци, които ядем: пипер, домати, картофи, патладжани. Ако не сте алергични към тези вещества, няма никакъв повод за притеснение. За сметка на това леко горчивият вкус, така както в руколата, придава приятен пикантен вкус на салатата.

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.

Действат диуретично и спомагат добрата работа на бъбреците.

Те са прекрасен източник на витамин К. Както и на хлорофил, който спомага за пречистването на кръвта, надбъбречните жлези и изобщо цялостно пречистване на организма. Прекрасен източник е и на калий (част от горчивината е поради това), който, знаем, е пръв приятел на здравото сърце, понижава кръвното налягане и е важен в борбата с остеопорозата.

Листенцата на морковите увяхват бързо, но, ако имате моркови с ясен произход, ето и една идея как да си поникнем листенца от тях:

Отрежете моркова на около 2 см от края в горната му част (останалата част използвайте за салати и ястия). Поставете „пънчетата” в подходящ съд. Добавете вода, която да ги покрие около 1/2 сантиметър. Сложете ги до прозореца или друг източник на дневна светлина и при нужда добавяйте по малко водичка. След около 1-2 седмици ще се радвате на лично отгледаните от вас листа от моркови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *