На прощаване Юнкер нарече Борисов “един от най-умелите комуникатори”

Бившият председател на ЕК описа как премиерът му рисувал безмълвно “Южен поток”

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер напуска поста с чувство на облекчение и радост. “Задачата не бе от най-лесните. За много неща съжалявам”, заяви Юнкер, без да изброи нито едно от тях.

Юнкер отказа да дава открито съвети на своя приемник Урсула фон дер Лайен. На въпрос оставя ли писмо в кабинета, който днес напуска, той отговори отрицателно. “Когато влязох в кабинета на председателя на ЕК, не намерих писмо и на свой ред не оставям писмо, каза той на последната си пресконференция като ръководител на институцията. Посланието ми е да се грижи за Европа”, допълни той.

Юнкер уточни, че идва в залата за пресконференции, не за да благодари на журналистите, а от уважение. Журналистите не са нито съюзници, нито подчинени – просто ги има, обобщи той. По неговите думи в някои от държавите в ЕС няма достатъчно върховенство на закона. Юнкер отказа да отговори какво възнамерява да прави занапред и прекрати внезапно пресконференцията с думите, че е гладен.

Политикът отбелязва напускането си с коментар в “Политико”, в който прави равносметка на изминалите дни и своята работа на отговорния пост.

Специално внимание председателят на Европейската комисия отделя на комуникацията си с България, по-специално в лицето на министър-председателят Бойко Борисов.

“Един от най-умелите комуникатори сред премиерите, с които имах удоволствието да работя, е някой, с когото никога не съм споделял общ език (въпреки че се смятам за определен вид полиглот): моят приятел Бойко Борисов. Когато през 2015 г. той се опита да ми обясни значението на доста сложния проект „Южен поток“ за енергийната сигурност в България и съседния регион, той го направи без брифинг и без използване на думи, а само чрез няколко драсканици на лист хартия. Бях толкова впечатлен от неговото произведение на изкуството, че го рамкирах и го поставих на стената в офиса си, като напомняне за важността на енергийната взаимосвързаност”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *