На магазин в Берлин – само с отрицателен тест за коронавирус

Протестите срещу ограниченията продължават в цяла Европа

Третата вълна от пандемията принуждава властите в държавите да налагат все по-нови ограничения. Мерките ще важат най-вече на локално ниво.

От сряда в голяма част от магазините за търговия на дребно в Берлин ще се влиза само след показване на отрицателен тест за коронавирус. Единствено супермаркетите, аптеките и дрогериите са освободени от изискването. Музеите, фризьорските салони и студията за татуировки остават отворени, но персоналът също ще трябва да представя отрицателни тестове. Германия като цяло се отказа от затягане на ограниченията около Великден, но локалните мерки не са леки.

И Румъния предприема действия в районите, където заразата е с високи стойности. В тях движението се ограничава от 20 часа тази вечер. През почивните дни магазините ще работят до 18 часа. Мерките ще действат поне 14 дни.

Успоредно продължават традиционните за уикендите протести в големите европейски градове. В събота Париж демонстрираха дейци на културата заради затворените институти. Недоволство от рестрикциите изразиха и жители на датската столица Копенхаген. В Манчестър и редица още британски градове имаше протести срещу обсъждания проектозакон, който дава по-големи правомощия на полицията да се справя с мирни демонстрации, но гласове бяха надигнати и срещу локдауна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *