Божков: Инвестирах в криптовалута и хунтата не успя да ми нанесе големи вреди

Харесвам криптовалутите и хунтата не можа да ми нанесе кой знае какви финансови щети благодарение на криптовалутите… Биткойнът е най-стабилен в момента и расте – купувам го и го продавам“. Това заяви бизнесменът и кандидат за депутат Васил Божков в интервю на живо, излъчвано във фейсбук и Youtube в събота вечер (27 март).

„Явно съм купил, когато беше изгодно“, обясни Божков. Той отказа да даде подробности колко точно са инвестициите му в биткойн, но се разбра че е купил отдавна „като на шега“. На въпрос дали след обвиненията срещу него и отнемането на лицензите за хазартната му дейност в България управляващите са успели да го направят от милиардер в милионер, Божков отговори: „Нека това го запазя в тайна, да не им давам толкова информация“. От отговор на друг въпрос се разбра, че имуществото и сметките му продължават да са запорирани, въпреки някои съдебни решения.

В предизборното интервю за Станислав Цанов в студио „Дан Колов“, продължило близо час, Божков отговаряше на предварително записани на видео и изпратени въпроси както за политиката и бизнеса, така и за ФК „Левски“, образованието и мерките по време на пандемията от коронавирус.

По време на интервюто Божков за пореден път атакува премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, както и бившия финансов министър Владислав Горанов, наричайки ги хунтата и обеща предизборно, че, ако влезе в парламента, до 3 месеца ще има политици в затвора. Освен това повтори предизборната си заявка да закрие специализираните съд и прокуратура, за да не бъдат използвани повече като „бухалка“ и да не може „хунтата“ да се защитава. В момента самият Божков има 18 обвинения в България.

От отговор се разбра, че очаква искането за екстрадирането му от ОАЕ да бъде отхвърлено там до дни. Той не обясни дали и кога планира да се върне в България, но заяви, че като се върне ще си говори с главния прокурор, който досега не го е търсил. (бел. авт. – миналата година Божков подаде сигнал за плащането на такса „спокойствие“ заради хазартния бизнес към Борисов)

Водещият му задаваше въпроси и за хора от обкръжението на Борисов или свързвани с групировките и какво знае за тях. За Младен Михалев-Маджо (един от създателите на СИК) каза, че е негов приятел от години и може да каже само добри неща. На въпрос от коя страна е в битката, Божков отговори, че „седи и си чака реда, и се надява да му се размине“. Даде пример и с Гриша Ганчев, когото нарече сериозен човек, който обаче е „затиснат“ от „хунтата“. Обвиняемият бизнесмен повтори тезата си, че всеки бизнес е застрашен да бъде заграбен, както се е случило с него и че това важи и за малките предприемачи, защото може да ги хареса местен функционер на ГЕРБ.

Божков отговори и на въпрос как не е усетил по-рано атаката и отнемането на бизнеса му, а той отговори в трето лице за себе си: „Защото Васил Божков е недосегаем. Недосегаем е, защото спазва законите и държавата би трябвало да го защитава. Всеки би трябвало да се чувства недосегаем и под протекцията на държавата, ако спазва законите“.

Божков обяви, че ако влезе в парламента няма да се коалира с никого. „С всички досегашни политици – не. Значи сами – ако искаме промяна, алтернативата сме ние. Да правим коалиция с бивши политици, които досега са се упражнявали, няма смисъл“, коментира Божков.

Той твърди, че не би влязъл в коалиция и със Слави Трифонов, макар че самият той му предложи общи листи преди БНО да предоставят собствените си на „Българско лято“.

„Не мисля, че Слави е човек, който би могъл да управлява държава. Някои от хората му са поставени от определени групировки или икономически структури“, твърди Божков, но не посочи примери с хора нито кого представляват. „Ние ще сме в парламента заради идея, политика. Всички досега са искали лично облагодетелстване. Всички са влизали голи и са излизали милионери. При нас такива хора няма и няма да има местни феодали“, заяви още той в отговори на въпроси.

Божков обяви, че самата идеята за легализация на медицинската марихуана за полезна, а за останалата употреба би направил референдум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *