Над 30 милиона руснаци искат да напуснат Русия

Над 30 милиона руснаци искат да напуснат Русия за постоянно, става ясно от данни на център „Левада“. За 10 години страната е загубила 1% от икономически активното си население, съобщи „Дойче веле“.  По данни на професора по икономика от парижкия Институт по политически изследвания Сергей Гуриев, представено от германския вестник „Ди Велт“, в течение на последното десетилетие страната е загубила 1% от икономически активното си население, включително онези, които са най-вече склонни към предприемачество и заинтересовани в иновациите. Така Гуриев коментира резултатите от социологическото проучване на център „Левада“. От тях става ясно, че всеки пети жител на Русия (22% или почти 32 милиона души) биха искали да живеят в чужбина за постоянно. През 2017 година подобен отговор са дали 15% от запитаните.

Делът на онези, които никога не са се замисляли да напуснат Русия, е 69%, което представлява спад с 9% в сравнение със септември 2019. А онези, които понякога се замислят за емиграция, са 20% – това е най-високото ниво от 2013 насам. Същевременно обаче малцина предприемат конкретни стъпки, за да напуснат страната. Само 1% от запитаните твърдо е решен да емигрира и вече работи по събирането на нужната документация.

Според социологическите данни, най-вече младите руснаци имат желание да емигрират. Почти половината от запитаните на възраст между 18 и 24 години (48%) имат такова намерение, както и всеки трети от руснаците във възрастовата група между 25 и 39 години. По-възрастните руснаци нямат особен интерес към живота зад граница. Само 7% от запитаните над 55 години биха напуснали Русия.

1 коментар

  1. 145 милиона души пръснати на територия от 17 милиона квадратни километра…и тези социолози искат да ни убедят че са разбрали със сигурност, че 22% от населението на Русия иска да я напусне?!
    Не вярвам на руски социологически център работещ в партньорство с Фондация Горбачов, Carnegie Endowment for International Peace, Фондация Либерална мисия, и други подобни „доброжелатели“ на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.