Медици от „Пирогов“ отново на протест с искане за оставки

Те настояват и за създаване на клинична пътека за усложнения след коронавирус

 

Лекари и служители на болница „Пирогов“ отново излязоха на протест пред сградата на болницата в понеделник заради освобождаването на директора проф. Асен Балтов и обвиненията, че лечебното заведение източва НЗОК.

Протестиращите настояват за оставките на директора на НЗОК и на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, както и за и създаване на клинична пътека за лекуване на „пост-Covid синдром“.

„Оформят се три основни искания – незабавната оставка на г-н Кацаров, незабавната оставка на г-н Салчев и въвеждане на пътека, която да осигури лечението на пациентите с пост Covid синдром и дълъг Covid, защото това са тежки състояния и тези пациенти трябва да бъдат обгрижени“, каза пред журналисти д-р Камен Данов, началник на Covid отделение в болницата. Той съобщи още, че се обмисля протестът да се премести пред някоя от институциите, отговорна за изпълнението на исканията им.

„Това, което се случва в момента е удар върху „Пирогов“, който изнесе голяма част от болните пациенти от последната вълна“, каза още Данов.

Медиците отново блокираха и кръстовището при лечебното заведение.

Лекарите заявиха, че протестите ще продължат, докато не бъдат изпълнени исканията им и не бъде изчистено името на „Пирогов“.

Напрежението в „Пирогов“ тръгна след като миналия понеделник НЗОК оповести резултатите от проверка в лечебното заведение, която установи фиктивни хоспитализации и други нарушения, заради което болницата трябва да връща на фонда 1 млн. лева. Установените нарушения станаха повод служебният здравен министър да уволни директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Колегите му от болницата започнаха да протестират в негова защита.

Конфликтът между болницата и здравните власти се изостри след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че той е един от 400-те фиктивни пациенти. Болницата отрича и казва, че Кацаров е бил наясно, че се е водил хоспитализиран през януари, за да му бъдат направени изследвания и проследяване след прекаран коронавирус в края на миналата година. Недоволството срещу управителя на НЗОК пък ескалира след негово изказване, че „Пирогов“ е получавала пари без да работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *