Надал преклони глава пред Федерер

Швейцарецът надигра големия си съперник във втория полуфинал на Уимбълдън
Роджър Федерер надделя над Рафаел Надал в битка между двама титани в тениса. Във втория полуфинал на „Уимбълдън“ 37-годишният швейцарец надигра големия си съперник със 7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4 след страхотна битка на централния корт в „Ол Инглънд клъб“. Двамата се изправиха за 40-и път един срещу друг, а победителят ще излезе във финала в неделя срещу защитаващия титлата си от миналата година Новак Джокович. Сърбинът вчера надигра в четири сета испанеца Роберто Баутиста Агут, пише sportal.bg.Поставеният под №3 испанец спечели последния си сблъсък с швейцареца – 6:3, 6:4, 6:2 на полуфиналите на „Ролан Гарос“ миналия месец. Сега обаче след последната точка ръце вдигна победоносно Федерер. 33-годишният Надал продължава да е с 24 победи срещу поставения под №2 в схемата Федерер, който записа 16-а победа срещу Краля на клея.

Роджър има вече 3 победи от 4 мача срещу испанския си съперник на „Уимбълдън“, а последният двубой на „свещената трева“ в „Ол Ингланд Клъб“ между Надал и швейцареца преди този се превърна в абсолютна класика – на финала през 2008 година Надал надви след изключителна битка Маестрото от Базел с 9:7 в петия сет. Вчера двамата великани в спорта се срещнаха за първи път на „Уимбълдън“ не на финала.

ПЪРВИ СЕТ:

Двамата изиграха изключително оспорван, интересен и качествен първи сет. В първите седем гейма сервиращите нямаха проблеми в своите подавания и ги печелеха с лекота. В осмия гейм Федерер притисна Надал при 15:30, а при 30:40 швейцарецът се сдоби с първата точка за пробив в двубоя.

Последва страхотно разиграване, в което 33-годишният испанец издържа и след бекхенд в мрежата на Роджър двукратният шампион се измъкна и се пребори за 4:4. В следващия гейм пък имаше деликатна ситуация за Федерер при 30:30, но от началото на мача 37-годишният швейцарец сервираше блестящо и нижеше ас след ас по правата. Именно с помощта на великолепни сервиси 8-кратният шампион не допусна да се стигне до брейкпойнт за съперника и поведе с 5:4.В 12-ия гейм от 40:0 за Надал се стигна до 40:40, но испанецът все пак взе подаването си и двамата влязоха в тайбрек, в който също показаха много високо ниво. Тайбрекът започна със страхотна точка за Надал, който демонстрира невероятния си атлетизъм и способността си да печели разигравания от невъзможни позиции. При 3:2 и минипробив за Надал ибериецът изглеждаше една идея по-близо до спечелването на първата част, но в този момент Федерер заигра просто перфектно и с 5 поредни точки взе тайбрека със 7:3.

ВТОРИ СЕТ:

В първия сервис-гейм на Федерер във втория сет Надал си извоюва първи точки за пробив в мача – първо при 30:40, а после при 40:A. И в двата случая 37-годишният швейцарец се измъкна с отлична игра, спасявайки подаването си за 1:1. В третия гейм пък ролите се размениха и Надал трябваше да се измъква от 15:40. Ибериецът се справи със задачата и излезе напред при 2:1.

Последва най-слабият сервис-гейм на Федерер от началото на срещата и Надал се възползва, правейки пробив на нула. Без особени трудности, Рафа затвърди пробива и авансът му стана 4:1. Федерер сякаш отписа сета, грешките при Роджър зачестиха и Надал сътвори нов пробив, след което с гейм на нула носителят на 18 титли от „Големия шлем“ взе втората част с 6:1.

ТРЕТИ СЕТ:

Федерер бе съвсем различен играч в третия сет в сравнение с втория. Носителят на рекордните 20 титли от “Големия шлем” бе безупречен в първите си два сервис-гейма в сета, като ги взе на нула, а в четвъртия гейм нанесе своя удар, реализирайки пробив – 3:1. Последва изключително оспорван гейм, в който Надал хвърли всичко, за да се пребори за рибрейк, но Федерер издържа. Роджър първо се спаси от 15:40, след това отрази още един брейкпойнт и в крайна сметка поведе с 4:1.

При 1:4 и 15:40 Надал бе в много тежка ситуация, но испанецът показа характер и с 4 поредни точки, спечелени до голяма степен благодарение на няколко отлични сервиса, не допусна да изостане с 1:5. Федерер не се смути от това и с убедителен гейм на 15 се доближи до спечелването на третия сет при 5:2. Надал обърна седмия гейм от 0:30, отново с помощта на брилянтни начални удари, принуждавайки противника си да сервира за сета при 5:3. Федерер не трепна, изигра отличен гейм, в който не даде точка на испанеца, а това означаваше 6:3 и аванс от 2:1 сета за швейцареца.

В началото на четвъртия сет Федерер изглеждаше като по-свежия играч на корта. Надал обърна първия си сервис-гейм в тази част от 15:30, но във второто си подаване бе опрян до стената от Федерер. Със страхотен бекхенд при 15:40 Рафа заличи първия брейкпойнт, но при втория изкара топката в аут и швейцарецът реализира ранен брейк в сета.

С гейм на нула Роджър затвърди пробива за аванс от 3:1, а Надал пое глътка въздух, вземайки следващото си подаване за 2:3. При 15:30 в шестия гейм Федерер бе в деликатна ситуация, но запази самообладание и с три поредни точки си взе подаването за 4:2, след като вкара и два поредни превъзходни сервиса.

При 5:3 в своя полза Федерер се сдоби с първите си два мачбола в срещата, като те дойдоха при сервис на испанеца. И при двата мачбола Надал вкара страхотни сервиси, които му помогнаха да се измъкне и левичарят от Манакор принуди съперника си да сервира за победата при 5:4. Десетият гейм се оказа и последен в мача, но драмата в него бе пълна. При 30:30 Федерер изглеждаше в печеливша позиция, но в крайна сметка защитата на Надал се увенча с успех и след неочаквана грешка при удар над глава на швейцареца Рафа бе на точка от 5:5.

Последва напрегнато разиграване, при което Надал в крайна сметка не издържа и изпрати топката в мрежата от бекхенд. След това пък Федерер на два пъти бе на точка от победата, но Надал демонстрира типичната за испанеца непримиримост и даде всичко от себе си, за да удължи мача възможно най-много.

При петия мачбол на Федерер ибериецът изкара топката в аут и двубоят приключи с 4-ата победа на Федерер срещу Надал в турнирите от “Големия шлем”.

Федерер се класира за 12-ия си финал на „Уимбълдън“ и общо 31-и в турнирите от „Големия шлем“. В неделя швейцарецът ще търси рекордна 9-а титла в Лондон. Федерер стана най-възрастният тенисист в „Оупън ерата“ (след 1968 година), достигнал финал в турнир от „Шлема“, след като днес записа 101-ата си победа на „Уимбълдън“, също рекорд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *